Home » » Dinastia Goryeo: Imparatul Sinjong

Dinastia Goryeo: Imparatul Sinjong

Image and video hosting by TinyPic
Imparatul Sinjong (1144 – 1204) a fost al douazecilea monarh al dinastiei coreene Goryeo si a domnit in perioada 1197 – 1204. El a fost precedat de Imparatul Myeongjong si succedat de Imparatul Huijong.
Imparatul Sinjong a fost al cincilea fiu al Imparatului Injong si fratele mai mic al Imparatilor Myeongjong si Uijong.
Conform “Koryosa” (“Istoria Koryo”), Printul Wang Tak a fost pus pe tron de catre Choe Chungheon, dupa ce fratele sau, Imparatul Myeongjong, a fost trimis in exil. In timpul domniei, toate aspectele vietii si ale mortii, deciziile de acceptare sau respingere, au fost in mainile lui Choe, in timp ce Sinjong nu a avut niciun fel de autoritate asupra supusilor sai. Din pacate, imparatul a fost doar o marioneta.
Domnia
Odata cu eliminarea brusca si rapida a Imparatului Myongjung, Choe Chungheon si fratele sau l-au incoronat ca monarh pe Printul Wang Tak. Sinjong nu a fost, din pacate, potrivit pentru rolul de imparat.
Imparatul Sinjong a fost un om intelept, dar, la fel ca si fratele sau, nu a avut nicio putere adevarata. Autoritatea s-a aflat in mainile liderului militar Choe Chungheon, acest lucru marcand inceputul dominatiei militare a familiei Choe. Sinjong a asteptat permanent aprobarea lui Choe Chungheon in ceea ce priveste afacerile de stat si nu s-a interesat despre starea curenta a armatei sau a comitetului central. Modul in care a domnit l-a nemultumit pe Choe Chungheon, care a inceput sa caute un posibil viitor imparat.
Image and video hosting by TinyPic
Choe Chungheon, interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Kim Gab Soo.
Intre timp, oamenii lui Choe Chungsu au inceput sa-i spele creierul, facandu-l sa-si doreasca mai multa putere decat fratele sau, Choe Chungheon.
Image and video hosting by TinyPic
Choe Chungsu, interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Kim Hyung Il.
Atunci cand Suijong a devenit imparat, fiul sau, Huijong, a primit titlul de Print Mostenitor si s-a razvratit impotriva celor doi frati. Huijong a devenit din ce in ce mai ostil fata de ei dupa ce Choe Chungsu a fortat-o pe Printesa Mostenitoare sa abdice, pentru a o putea inlocui cu fiica sa. Choe Chungheon a intervenit imediat, iar o lupta sangeroasa intre frati a izbucnit.
Image and video hosting by TinyPic
In timpul rebeliunii, Huijong a pus la cale un plan pentru a-l face pe Chungheon sa-si omoare fratele, dar acesta a aflat. Printul Mostenitor a fost obligat sa cerseasca iertare. Aceasta umilire l-a facut pe Huijong sa-si doreasca foarte mult razbunarea. In cele din urma, Choe Chungsu si-a dat seama de greselile sale si a anulat nunta.
Image and video hosting by TinyPic
Printul Mostenitor Huijong, vazand ca cei doi frati nu se inteleg, a pus la cale un complot pentru a aprinde situatia. El a falsificat o scrisoare a imparatului, pretinzand ca a fost dorinta lui ca Chongsu sa faca parte din familia imperiala, dar, din moment ce nunta a fost anulata, alianta lor a luat sfarsit. Entuziasmat de scrisoare, Chongsu a afirmat ca nunta va avea loc.
Auzind aceasta veste, Cheon Chungheon si-a vizitat consilierii si a ajuns la concluzia ca Chongsu trebuie eliminat pentru siguranta obiectivelor sale. Ambii frati au inceput batalia chiar pe strada. Grupul lui Chungheon l-a observat pe Chungsu, iar o mare batalie s-a desfasurat de-a lungul unui rau. Dandu-si seama ca batalia este pierduta, Chongsu s-a sacrificat, lasandu-si nepotul sa-l omoare si sa-l decapiteze. Dupa batalie, Jinjae i-a adus capul lui Chungheon. Se spune ca, atunci cand Choe Chungheon a vazut capul fratelui sau, el a inceput sa planga.
Image and video hosting by TinyPic
Dupa inmormantarea fratelui sau, Chungheon si-a dat seama ca scrisoarea a fost falsificata si ca cineva din familia regala ar trebui sa fie implicat, deoarece a fost pusa stampila monarhului. Printul a devenit imediat principalul suspect, dar el a negat totul pana atunci cand Chungheon a adus dovezi impotriva sa. Huijong si-a marturisit greselile, motivand ca a vrut sa se casatoreasca cu o membra a celei mai puternice familii, din cauza modului in care a domnit tatal sau. Cheon a inteles intentiile printului si si-a cerut scuze pentru neintelegere.
Image and video hosting by TinyPic
Printul Mostenitor Huijong, interpretat in drama istorica “Age of Warriors” de actorul Jung Tae Woo.
Choe si-a numit rudele in functii guvernamentale inalte si si-a extins incet puterea. Imparatul Sinjong s-a imbolnavit in anul 1204. El l-a implorat in secret pe Choe sa apere regatul si sa nu distruga Dinastia Goryeo, precum si sa-i permita fiului sau sa devina monarh. Choe a respectat ultima cerere a imparatului si l-a urcat pe tron pe Huijong, fiul lui Sinjong. Imparatul Sinjong a murit din cauza bolii, imediat dupa aceea.
Date generale
1197: Choe Ch’unghon il detroneaza pe Imparatul Myongjong si il aseaza pe tron pe Printul Wang Tak (domneste in perioada 1197 – 1204).
1198: Reformatorul social Manjok planuieste o revolta a sclavilor in Kaesong. Complotul este insa descoperit.
Sfarsitul secolului al doisprezecelea – inceputul secolului al treisprezecelea:
Exclusi de catre regimul militar, unii carturari confucianisti isi dedica timpul pentru crearea primelor naratiuni coreene. Un exemplu notabil este cartea lui Yi Kyubo (1168 – 1241) “Kuk sonsaeng chon” (“Povestea Domnului John Barleycorn”). Yi Kyubo scrie, de asemenea, versetul narativ “Tongmyong wang p’yon”
Surse: Wikipedia; “Columbia chronologies of Asian history and culture”, John Stewart Bowman; deiner.proboards.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger