Home » » Seollal sarbatorit in Anul Dragonului

Seollal sarbatorit in Anul Dragonului

Image and video hosting by TinyPic
Anul Nou Lunar, cunoscut si sub numele de Seollal (설날) bate la usa.  Seollal sau Gujeong (구정) se numara printre cele mai importante sarbatori ale calendarului traditional coreean. Desi coreenii au dat bun venit anului 2012, acum cateva saptamani, Anul Nou Lunar din acest an incepe pe 23 ianuarie (de obicei cade dupa solstitiul de iarna) si marcheaza Anul Dragonului Negru de Apa. Majoritatea poate considera acest lucru cel putin ciudat, dar in Coreea exista doua sisteme calendaristice diferite, unul guvernat de Soare si unul guvernat de Luna, prin urmare fiecare dintre acestea are propriul sfarsit de an. Desi Coreea a adoptat calendarul gregorian in 1895, calendarul lunar este inca folosit pentru calcularea anilor si totodata pentru a putea marca zilele speciale ale anului.
Anul Dragonului Negru de Apa se anunta a fi un an norocos. Desi Anul Dragonului are loc odata la doisprezece ani, doar a 5-a oara ne putem intalni cu un astfel de eveniment special, marcand sfarsitul unui ciclu de 60 de ani.
Poporul coreean crede ca acest an va aduce mult noroc si mult belsug deoarece dragonul la sfarsitul vietii sale urca spre Cer. Ultimul an al Dragonului Negru a fost in data de 27 ianuarie 1952 si s-a terminat pe 13 februarie 1953.
Image and video hosting by TinyPic
In cultura coreeana, dragonul simbolizeaza curaj, speranta, putere, inaltarea spre noi culmi, intr-un simplu cuvant maretie. Acest animal legendar a fost simbol de demnitate si autoritate pentru familia Regala in perioada Joseon (1392-1910). Printre oamenii de rand, imaginile cu dragoni de pe mobilier, tablouri si diferite articole de portelan, semnificau protejarea de nenorociri. In regiunile cu apa, periodic, aveau loc ritualuri samanice in onoarea Regelui Dragon responsabil de apa si de ploaie. Drept ofranda oamenii ii ofereau orez fiert invelit in hartie alba, in prima zi cu luna plina a anului, cerandu-i-se noroc pentru anul care urmeaza.
Dragonul este cel de-al 5-lea semn si singurul animal fantezist din zodiacul chinezesc. “Dragonul este o faptura culturala, si nu una biologica” a declarat Cheon Jin-gi, directorul general al Muzeului National de Arta Populara.
“Desi mitic, dragonul este un animal familiar. Exista un proverb care spune ca oamenii pot desena un dragon, chiar daca nu au vazut niciodata unul, dar ca nu pot desena un sarpe, chiar si dupa ce l-au vazut”.
Avand in vedere ca dragonul din legende este considerat un animal sacru, oamenii doresc sa vada un dragon chiar si in visele lor. Visele in care apar dragonii sunt considerate de bun augur.
In religie, dragonul este un fel de dharma in budism pentru ca apare in diferite locuri din temple purtandu-se ca un protector.
Prezenta Dragonului Negru se face cunoscuta in societatea coreeana in mai multe feluri. Rata natalitatii se asteapta a fi in crestere pentru ca parintii isi vor dori copii care sa se nasca in acest an privilegiat, un astfel de eveniment fiind de bun augur in orice familie. Magazinele cu produse pentru copii vor comercializa hainute si paturi decorate cu Dragonul Negru, iar persoanele nascute in anii anteriori ai Dragonului vor primi reduceri suplimentare la o varietate produse. Spre exemplu, LG International Corp, la inceputul acestei luni, a introdus pe piata “Dragon Wine” si aproape 10.000 de sticle au fost deja vandute.
Image and video hosting by TinyPic
Printre alte produse care prezinta interes in randul cumparatorilor se numara: ornamentele de cristal in forma de dragon, prajiturile din inghetata, saculetii traditionali aducatori de noroc, etc
Acest tip de saculeti traditionali coreeni, accesorii aducatoare de noroc, poarta denumirea de Bokjumeoni (복주머니), sunt confectionati din matase de diferite culori si se regasesc in dimensiuni mici. Bokjumeoni a reprezentat de fapt un substitut pentru buzunare, deoarece Hanbok, haina traditionala coreena nu detine niciun buzunar.
Image and video hosting by TinyPic
In trecut, coreenii purtau in saculetii de matase bani sau orice alte obiecte. Un exemplu tipic de Bokjumeoni se poate caracteriza prin cele cinci culori traditionale: rosu, albastru, galben, alb si negru, culori care reprezinta cele cinci elemente si care sunt puternic ancorate in filosofia asiatica. De altfel, multe simboluri coreene reflecta dorinta de noroc, avere, longevitate si fertilitate.
Image and video hosting by TinyPic
Bokjori (복조리)- strecuratoarea traditionala de bambus este considerata tot un simbol aducator de noroc si belsug. Fiecare gospodarie atarna o Bokjori de peretele casei in noaptea de Ajun pana in zorii zilei de Anu’ Nou pentru a goni ghinionul. In general, veti gasi o pereche de Bokjori suspendata de peretele fiecarei bucatarii coreene sau agatata intr-un colt al camerei. Strecuratoarele sunt uneori decorate cu fire colorate si pot contine, in interior, banuti sau caramele in semn de noroc. Membrii de familie pot oferi Bokjori ca un cadou simbolic de Seollal. Strecuratorile moderne au dimensiuni mult mai mici decat cele tradtiionale si au forma de polonic. Initial erau utilizate pentru a strecura orezul spalat si pentru a elimina pietrele mici sau paiele.
Cadourile practice sunt cele mai populare populare cu ocazia Anului Nou Lunar.
Peisajul cultural al acestei sarbatori s-a schimbat foarte mult pentru coreeni, in ultimii ani. In prezent, multi oameni incearca sa cheltuiasca banii lor cu intelepciune, oferind cadouri practice, cat mai diverse, cum ar fi conturi bancare pentru economii, diferite programe de asigurare, smartphone-uri, dar si cupoane electronice, neuitand insa de ginsengul coreean.
Pentru a marca inceputul acestui an norocos, coreenii vor avea un weekend prelungit, de patru zile. Acest lucru le va permite celor care sunt departe de casa natala sa calatoreasca cu o zi inainte de Seollal pentru a sarbatori aceasta zi impreuna cu familia. Din cauza numarului mare de navetisti pe drum pot aparea intarzieri de ore si blocari in traficul infernal. In acest an, Institutul coreean de Cercetari in Transporturi estimeaza un numar impresionant de persoane care vor calatori in weekend.
Principalul obicei de Seollal este Charye (차례), practicat si de Chuseok. Specialitati de sezon sunt oferite, dis de dimineata, drept ofrenda stramosilor, celor trecuti in nefiinta, prin intermediul unui adevarat ritual. Membrii familiei aflati in jurul mesei imbracati in hanbok (한복) ofera un omagiu, iar in incheierea ritualului mananca gustarile pregatite.
Image and video hosting by TinyPic
Sebae este un alt obicei prezent de Seollal, obicei prin intermediul caruia copiii fac plecaciuni, aratand respect fata de adulti (parinti, bunici, matusi si unchi), si aduc urari pentru un „An Nou Fericit” precum si traditionalele cuvinte: „saehae bok mani badeuseyo” (Hangeul: 새해 복 많이 받으세요) care s-ar traduce: „Primiti multe binecuvantari de Anul Nou”. De obicei, copiii primesc drept recompensa pentru acest gest “bani de buzunar” si cuvinte de intelepciune. In trecut, parintii ofereau copiilor lor turte de orez (ddeok) si fructe, in loc de bani.
Image and video hosting by TinyPic
Urarile de bine, salutul din anumite ocazii reflecta grija pe care o au coreenii unii fata de ceilalti.
In ciuda varietatii, cuvintele coreene folosite pentru urari si salut in general au un lucru in comun. Indiferent de forma pe care o iau, cuvintele cer informatii despre starea de sanatate a persoanei abordate si, in acelasi timp, transmite sperantele vorbitorului pentru confortul, bunastarea acelei persoane. In acest fel, cuvintele de salut nu sunt o simpla formalitate, ci reflecta natura coreenilor si modul de abordare a relatiilor pe care acestia o au intre ei.
De Seollal se mananca tteokguk (떡국), o supa preparata din felii de turte de orez neindulcit. Membrii familiei care mananca tteokguk, de Anul Nou, in mod simbolic marcheaza avansarea in varsta. Acesta este, de obicei, garnisit cu oua fierte, carne marinata si gim (alga comestibila).
Se spune ca obiceiul de a manca tteokguk, de Anul Nou, provine din cele mai vechi timpuri. Pregatirea acestei supe reprezinta intampinarea unui nou an si renasterea tuturor lucrurilor. In cartea Dongguksesigi (동국 세시기), care dateaza din secolul 19, apar scrieri despre tteokguk preparat din supa de carne de vita sau fazan si condimentat cu piper. Cartea mentioneaza, de asemenea, obiceiul de a manca un bol de tteokguk in dimineata zilei de Anul Nou si nu in ultimul rand obiceiul de a intreba: “Cate boluri de tteokguk ai mancat?”, intrebare adresata pentru a afla varsta unei persoane.

Dupa terminarea ceremoniei incepe divertismentul. Cel mai popular joc traditional este Yutnori (윷노리), un joc care  implica patru bete semicerculare denumite Yut. Adesea uneltele acestui joc sunt hand made, tabla de joc nu este de fapt o tabla ci o panza cu marcatii pe margini care se numeste malpan (말판), iar inscriptiile de pe margini (말판) indica niste statii. Veti mai avea nevoie de piese care pot fi reprezentate prin nasturi, pietricele, monede, etc. Fiecare bat trebuie sa aiba o parte rotunda si una plata. In functie de cum este batul pozitionat se determina cate statii poate muta jucatorul. Mai intai se arunca betele in aer si sunt lasate sa cada. Daca trei dintre bete au partea plata indreptata in jos si numai un bat are partea plata inspre in jos se numeste do (도).
Neolttwigi (널뛰기) si Jegichagi (제기차기) sunt alte jocuri populare coreene jucate, de obicei, in aer liber.
Image and video hosting by TinyPic
Superstitii de Anul Nou
Conform unor legende populare, exista un asa-zis spirit al noptii cunoscut sub numele de Yakwanggy (약왕기). In noaptea din prima zi a Anului Nou, se spune ca acest spirit va umbla prin casele oamenilor, proband pantofi si luand o pereche, daca va gasi una pe placul sau. Daca pantofii vor fi luati astfel, acest lucru ar fi un semn de ghinion pentru intreaga gospodarie, in anul care vine. Pantofii simbolizeaza mijloacele si caile pentru un anumit scop sau aspiratiile. De aceea toti pantofii vor fi adusi in casa. Exista si obiceiul de a lansa petarde in noaptea de Anul Nou pentru a-l speria pe Dl. Yakwanggy.
O alta superstitie interesanta este cea legata de jeya (제야). Jeya (제야) este obiceiul de a sta treaz de Anul Nou. In cazul in care persoana nu ramane treaza pana la miezul noptii din Ajunul Anului Nou, este considerat ghinion.Toate legendele locale spun ca sprancenele acelei persoane se vor albi si va imbatrani mult mai repede decat in mod normal. Jeya (제야) ne arata si partea frumoasa a lucrurilor deoarece se crede ca, daca ramai treaz si saluti Anul Nou, aceasta iti va aduce o viata frumoasa, cu multa sanatate si fericire. Astfel ca toata lumea va incerca sa ramana treaza pana la 12 noaptea, dupa care va reveni la somn la 12:01 ^^
Caracteristici ale persoanelor nascute in Anul Dragonului
„Oamenii dragon” sunt persoane deschise, active, care iubesc natura si calatoriile. Despre ei se spune ca sunt persoane pline de vitalitate si vigoare, care au tendinta de a avansa in mod constant. Pe de alta parte, au o latura egocentrica, capriciosa si nesabuita. Sunt coniderati perfectionisti, cu standarde ridicate. Ei nu privesc inapoi odata ce si-au stabilit un obiectiv precis si nu spun minciuni datorita naturii lor drepte.
Caracteristicile lor simple si sincere reprezinta atat calitati cat si defecte, intr-un cuvant am putea spune ca oamenii nascuti sub semnul Dragonului stralucesc.
Celebritati nascute in Anul Dragonului
Mai sus am spus ca oamenii nascuti sub semnul Dragonului stralucesc. 2012 va fi, fara urma de indoiala, anul starurilor hallyu nascuti in Anul Dragonului. Timpul lor a sosit!
Recent, au fost organizate sondaje unde oamenii au putut vota pentru starurile hallyu preferate, nascute in Anul Dragonului (1976, 1988 etc), staruri care cel mai probabil vor straluci.
Rezultatele din sondaje arata ca tanarul John Park (1988), semifinalist al “Superstar K2″ varianta coreeana a show-lui „American Idol” a iesit pe primul loc in top obtinand 41% din voturi. John Park planuieste sa-si lanseze albumul de debut la sfarsitul lunii ianuarie.Va reusi sa fie un succes?
Kim Hyun Soo (1988), care si-a facut aparitia in prin primul sezon din “Dream High” si a carui popularitate este in continua crestere datorita serialului “The Moon Embracing The Sun” a ocupat locul doi in sondaj cu 19% din voturi. G-Dragon (1988) din trupa Big Bang a obtinut locul al treilea cu 18% din voturi, in timp ce Song Seung Hun (1976), Nickhun (1988) si Jang Hyuk (1976) l-au urmat indeaproape.
Image and video hosting by TinyPic
Se pare insa ca alti „dragoni” hallyu au inceput sa straluceasca inca de anul trecut. Un exemplu ar fi actorul, Han Seok-Kyu (1964) care a interpretat rolul Marelui Sejong in serialul “Deep-rooted Tree” alaturi de celalalt „dragon stralucitor”, Jang Hyuk (1977). Atat serialul cat si performanta sa au fost in egala masura apreciate.
Image and video hosting by TinyPic
Actorul Yoo Ji-tae, nascut 1976, a adus vesti bune pentru public, tot anul trecut, mai precis atunci cand s-a casatorit, pe 7 decembrie, cu modelul si actrita Kim Hyo-jin, iubita lui timp de cinci ani.
Image and video hosting by TinyPic
Un grup de staruri hallyu, membrii ai „Clubului Anul Dragon”, fiecare nascut in anul 1976, sunt cunoscuti pentru prietenia stransa pe care o au. Printre acestia se numara: Kim Jong-kook, Jo Sung-mo, Hong Kyung-min, Jang Hyuk si Cha Tae-hyun.

Image and video hosting by TinyPic
즐거운 설날 보내세요 ^^
Sursa: Korea.net, wikipedia.org, hancinema.net, korea4expats.com, koreafilm.ro, koreatimes.co.kr, soompi.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger