Home » » origami

origami

Mascota Clasificare
Prezentăm mai jos o scurtă trecere în revistă a tipurilor existente de origami ce aşteaptă să fie descoperite şi explorate. Mulţi amatori vor fi surprinşi să afle ca ceea ce credeau ei a fi curentul principal - crearea de modele - este doar o mica parte din lumea origami. Acesta este subiectul pe care îl vom aborda în continuare.
O trăsătură unică a acestei clasificări este aceea că diferitele tipuri de origami au fost diferenţiate mai ales din punct de vedere al intenţiei - al scopului pentru care hârtia a fost pliată - decât din punctul de vedere al tehnicii folosite în pliere. Textul ce urmează dupa diagramă conţine o definiţie a fiecărui tip de origami şi scurte explicaţii despre cele mai importante elemente ale lor.
Pentru cei care vor să-şi lărgească orizontul în acest domeniu cartea "Complete Origami" de Eric Kenneway este o excelentă sursă de informaţii despre toate lucrurile care ţin de origami. Ea este mult mai abundentă în informatii dar mai puţin structurată decât analiza prezentată aici. Totuşi trebuie să realizăm că această carte a fost publicată pentru prima oară in 1987 şi nu a mai fost actualizată pâna acum - dar origami s-a dezvoltat exponenţial în anii care au trecut de atunci.
O clasificare, destul de completă, este facută de David Mitchell, pe site-ul său, Origami Heaven. Vom prezenta în continuare o traducere a articolului său, "Origami Unfolded - Design Styles Overview".
Origami Familly Tree
Detalii imagine
1. Every Day Origami (origami cotidian)
Poate fi folosit zilnic în scopuri practice, fără ca oamenii să ştie că ei de fapt fac origami.
Exemple de origami cotidian: împachetarea cadourilor, îndoirea hârtiei pentru a putea fi ruptă, plierea scrisorilor pentru a fi introduse in plicuri, sau îndoirea foilor imprimate pentru a crea cărţi de vizită, invitaţii etc .
2. Ceremonial Origami (origami ceremonial)
A apărut în Japonia şi se referă în mare parte la plierea ambalajelor de hârtie - numite "noshi" sau "tsutsumi" - folosite pentru buchetele de flori, asociate unor sărbatori religioase anuale. Acest stil are acum importanţă istorică. Origami ceremonial se referă mai ales la obiecte realizate dintr-o singură bucată de hârtie.
OrigamCeremonial
Pagina din cartea "Chohoshu" - ce contine o colecţie de "noshi", adunată de Yamanaka Kyoko (un  cercetator remarcat în materie de folclor şi obiecte vechi/artizanale japoneze).
3. Performance Origami (origami ca spectacol)
Se referă la plierea hârtiei în scop de distracţie, amuzament sau chiar pentru a obţine efecte magice. Exista doua tipuri de origami ca spectacol:
- origami al cărui efect se află în însuşi procesul de pliere, obţinând în diverse faze ale împăturirii diverse obiecte, ce par a se metamorfiza pe parcursul procesului.
- origami al cărui efect constă în manipularea rezultatului final al plierii.
Exemple despre aceste doua tipuri de origami ca spectacol pot fi găsite în cartea Origami Alfresco editata de Water Trade.
4. Conceptual Origami (origami conceptual)
Este tipul de origami cel mai greu de înţeles şi de explicat. Origami conceptual se foloseste de diagramele şi modelele origami pentru a genera idei - serioase, umoristice sau chiar satirice - în cele mai multe cazuri despre origami .
Exemplu: una dintre glumele despre şi cu origami:
OrigamConceptual
artwork © Roberto Morassi '80
Pentru mai multe detalii: OriGags
5. Craft Origami (origami mestesugăresc)
Cel mai popular tip de origami. Origami meşteşugăresc este ceea ce cred cei mai multi oameni că reprezintă cuvântul Origami. El îmbrăţişează atât procesul de creare a modelelor care trebuie reproduse, cât şi procesul de reproducere a acestora prin auto-instruire, cu ajutorul diagramelor sau prin deplierea unor modele gata făcute. Partea de reproducere a acestor modele nu este un proces steril. Atunci când reproduce modelul ales, origamistul caută să-l personalizeze - prin alegerea atentă a hârtiei, prin procesul de pliere şi tehnicile aplicate la sfârşit pentru a obtine un efect estetic mai mare. Origami mestesugăresc poate fi împărţit în origami reprezentativ, abstract, funcţional şi pentru joc.
6. Virtual Origami (origami virtual)
Se realizează fără a plia hârtia. Nu este chiar aşa de nebunesc precum sună. Origamiştii cu experienţă în crearea de modele pot adesea să se uite la un obiect realizat din hârtie şi să reconstituie în minte secvenţa de bază care a dus la construirea lui. De aici este numai un mic pas până la a putea vizualiza modelul finit pe care doreşti să-l realizezi şi apoi să-l desfaci în minte pentru a înţelege cum ar putea fi creat.
Mai nou, majoritatea designerilor de origami se folosesc de matematică şi de programe specializate pentru a proiecta origami, pe care ulterior vor încercă să le realizeze şi din hârtie.
OrigamiVirtual
Multe astfel de modele sunt cele geometrice (corpuri poligonale). Pe net există multe programe care te ajută atât pentru a creea noi modele, cât şi pentru a le descompune în părti componente pe cele existente.
Un astfel de program este Stella - Polyhedron Navigator.
7. Exploratory Origami (origami explorativ)
Constă în explorarea practică (prin încercare şi eroare) şi teoretică (matematică, conceptuală) a posibilităţilor oferite de procesul de pliere .
8. Origami puzzles
Sunt origami ce se obţin ştiind numărul de pasi şi rezultatul final. Origami puzzle se prezintă în două moduri distincte - probleme care se rezolvă prin încercări şi erore în timpul plierii hârtiei (o forma de Origami explorativ) şi acele probleme care se rezolvă numai matematic (pesemne o forma de Origami virtual).
Este important să distingem între origami puzzle şi modelele origami pentru puzzle-uri, ce au fost iniţial create din alte materiale, cum ar fi plasticul sau lemnul. Plierea unor astfel de modele se încadrează în tipul origami modelator. Exemple de origami puzzle şi nu puzzle făcute cu tehnica origami pot fi găsite în cartea "Paperfolding Puzzles" editată de Water Trade.
Exemplu de puzzle origami: "soma cube", creat în 1936 de Piet Hein. A fost introdus în origami de Steve Biddle:
OrigamiPuzzle      OrigamiPuzzle 
Sunt 7 piese. 6 din ele sunt alcătuite din 4 cuburi de bază, ultima din 3. Cele 7 piese trebuie unite astfel încât să alcătuiască un cub de 3x3x3 piese de bază.
9. Representational Origami (origami reprezentativ)
Este o forma de origami meşteşugăresc care urmăreşte să reprezinte obiecte şi fiinţe vii într-un mod veridic. Acest lucru poate fi realizat fie prin simpla sugestie (origami minimalistic) fie prin origami modelator.
10. Play Origami (origami pentru joc)
Este un tip de origami care se ocupă cu realizarea unor modele animate sau cu rol de jucării. Multe modele tradiţionale aparţin acestei categorii, inclusiv "pasărea care dă din aripi".
Figurinele folosite de copii pe terenul de joacă se înscriu tot în această categorie. In Marea Britanie cele mai răspandite sunt săgeţile făcute din hârtii dreptunghiulare şi "Ghicitorul" făcut din hârtie pătrată.
Avioanele de hârtie reprezintă o altă varietate de origami pentru joc, dar care acum este luată destul de în serios de unii oameni (datorită "Cartii Recordurilor").
Flexagoanele sunt lucruri fascinante făcute din benzi de hârtie împletite în forme poligonale. Aceste forme pot fi flexate în felurite moduri pentru a modifica înfăţisarea feţei vizibile. Flexagoanele nu sunt chiar origami dar totuşi sunt specifice acestui domeniu.
Jocurile origami sunt jocuri proiectate în aşa fel încât să fie jucate prin îndoirea hârtiei sau folosind figurine din hârtie, ca de exemplu, cursele cu broscute săltăreţe. Crearea variantelor din hârtie a jocurilor, care în mod normal, sunt făcute din alte materiale, reprezintă o formă a tipului de origami modelator.
11. Abstract Origami (origami abstract)
Este un tip de origami meşteşugăresc prin care se realizează forme geometrice şi decorative. De obicei aceste forme sunt realizate prin îndoituri după linii drepte izolate, dar uneori aceste îndoituri sunt folosite pentru a produce curbe în alte zone ale hârtiei. Formele de origami abstract sunt realizate dintr-o singură piesă sau sunt modulare. Origami modular reprezintă o tehnică prin care mai multe foi de hârtie sunt folosite pentru a crea module care apoi sunt combinate pentru a realiza forme abstracte bi sau tri-dimensionale.
OrigamiAbstract
Imagine preluată de pe site-ul: http://aurele-origami.com/
12. Functional Origami (origami funcţional)
Este o formă de origami meşteşugăresc având un scop practic, pentru casa sau locul de muncă. Cele mai funcţionale obiecte sunt ramele de fotografii, cutiile, rafturile. Ornamentele pot fi considerate o formă de origami funcţional. Cele mai frumoase ornamente sunt cele modulare, dar există şi câteva foarte frumoase făcute dintr-o singură bucată.
13. Minimalist Origami (origami minimalist)
Este o formă de origami reprezentativ ce incearcă să reprezinte esenţa obiectului cu cât mai puţine îndoituri posibile (de obicei între una şi cinci, dar totuşi nu sunt reguli prea stricte).
OrigamiMinimalist
14. Pictorial Origami (origami pictural)
Foloseşte hârtie albă pe o parte şi colorată uniform pe cealaltă parte (sau colorată diferit pe cele două părţi) pentru a crea imagini în două culori (nu neapărat rectangulare) a obiectelor, fiinţelor, peisajelor. Majoritatea modelelor origami minimaliste sunt picturale deoarece această tehnică măreşte potentialul artistic al împăturirilor simple. Exemple despre proiectarea în origami pictural, pot fi găsite în cartea "Origami Alfresco" editată de Water Trade.
Exemplu:
OrigamiPictural
Creator: Seishimi Kasumi. Titlu: "The Waves of the Coast of Kangawa"
15. Model-making Origami (origami modelator)
Caută să realizeze modele pentru plante, fiinţe vii sau obiecte neînsufleţite în cel mai real mod cu putinţă, permis de tehnicile de împăturire ale hârtiei şi de condiţile impuse.
Modelele sunt realizate dintr-o singură bucată de hârtie. Entuziaştii acestui tip de origami subscriu la ideea de a folosi o singura foaie de hârtie (deşi modelele făcute din mai multe foi nu sunt rare, mai ales in Japonia). Această combinaţie între dorinţa de mai mare realism şi ideea de a folosi o singură bucată de hârtie îi aduce pe realizatori în conflict cu limitarile acestei tehnici.
Origami modelator este cel mai popular tip de origami meşteşugăresc. Intr-adevăr cei mai multi origamisti şi cluburi de origami tind să se concentreze pe această formă de origami excluzând aproape toate celelalte forme.
Iata mai jos un mic rezumat despre felul cum s-au dezvoltat în cadrul categoriei de origami modelator, aceste tehnici şi restricţii. Modelele care conţineau şi tăieturi erau foarte folosite în tradiţia japoneză, deoarece era cel mai usor mod de a realiza separarea numărului necesar de puncte de plecare.
Doi dintre cei mai importanţi japonezi, Orikata ( vezi cartea "Folding 1000 Cranes") şi Kayagarusa (adesea cunoscut prin cărtile "Kan no mado" sau "Window on Mid-winter"), se bazeaza aproape exclusiv pe tăieturi pentru efectul introdus de ele.
Marea majoritate a modelelor de acest fel se construiesc plecând de la forme de bază obţinute din foi pătrate. Formele de bază sunt alcătuite din îndoituri simple care oferă o multitudine de puncte de plecare. Proiectul este realizat prin aducerea punctelor oferite de forma de bază în poziţia corectă şi apoi prin utilizarea de încreţituri, striviri şi îndoituri fine, se transformă fiecare punct în picior, cap, coada etc. Multe forme de bază tradiţionale furnizează numai patru puncte de plecare, care se pot folosi ulterior şi acestea sunt responsabile de numarul mare de creaturi cu trei picioare (un punct este folosit pentru cap) care pot fi găsite în cărţile vechi de origami.
Forme de bază moderne au fost create pentru a depăşi această problemă şi pentru a furniza mai multe puncte de plecare. Stilul modern al modelelor bazate pe linii drepte caută de asemenea să reprezinte trăsăturile detaliate ale subiectelor prin încreţituri fine.
Utilizarea formelor de bază tradiţionale este din ce în ce mai mult abandonată de creatorii care doresc un grad mai mare de realism pentru subiectele lor. Forma de bază este înlocuită de o "secvenţă preliminară" prin care este creată structura de puncte de plecare necesară, uneori cu ajutorul unui algoritm proiectat pe computer.

Suprafeţele curbate sunt produse la marginile hârtiei printr-o combinaţie potrivită de îndoituri sub formă de linii drepte din ce în ce mai apropiate de centru. Uneori această tehnică a fost utilizată pentru a da un plus de viaţă şi realism modelelor bazate pe linii drepte.

Suprafeţele gonflabile au fost adesea folosite în tradiţia japoneză pentru a adauga un element mai natural modelelor bazate pe linii drepte, de obicei capul pentru un animal sau o insecta (ca in Kayagarusa) sau pentru a reda centrul unei flori. Această tehnică este din ce în ce mai puţin utilizată.
OrigamiModelator

ă â î ţ ş Plierea hartiei umede(wet folding) este o tehnica creata de origamistul japonez Akira Yoshizawa in care hartia este pliata dupa ce este umezita usor si nu udata. Hartia umezita se pliaza liber ca si cum ai boti o panza umezita. Dupa ce se usuca indoiturile se intaresc in acea pozitie. Aceasta permite origamistului sa creeze reprezentari ale vietuitoarelor cit mai aproape de realitate si sa scape de constringerile generate de modelele din hartie uscata, bazate pe linii drepte.

OrigamiModelator
Imagine preluata de pe site-ul: www.derudas.com

Plisarea reprezinta o tehnica prin care modelele sunt produse prin plisarea si presarea unui tub lung de hartie. Aceasta tehnica ofera un mod excelent de a produce diverse obiecte, ca de exemplu autovehicule si trenuri in 3 dimensiuni.
16. Geometric Origami (origami geometric)
E un termen general pentru realizarea modelelor geometrice formate dintr-una sau mai multe bucati. Origami geometric este de obicei un produs al tipului de origami explorativ.
Imaginea urmatoare, arata cateva din modelele geometrice origami, facute de Robert Webb:
OrigamGeometric
Imagine preluata de pe site-ul: Rob's Polyhedron Models.
17. Abstract Sculpture (sculptura abstracta)
Este o forma de origami abstract care incearca sa produca efecte estetice prin indoirea hartiei. Multi creatori au realizat sculpturi dintr-o singura foaie de hartie utilizind tehnici care pleaca de la rasucirea sau plisarea incrucisata a hartiei pina la mototolirea ei in mod aleatoriu.
OrigamiSculptural
Model realizat de Robert J. Lang si a fost prezentat la "BOS 40'aniversary Convention 2007". Imaginea este preluata de pe site-ul www.giladorigami.com
Sculptura modulara este sculptura abstracta produsa de tipul de origami modular. Exemple de sculptura modulara gasiti in cartea Paper Crystals editata de Water Trade.
Sculptura macro-modulara este sculptura abstracta realizata prin combinarea ansamblelor modulare simple intr-o structura mai mare. O mare varietate de sculpturi macro-modulare sunt explicate in cartea lui David Mitchell, Building with Butterflies editata de Water Trade.
18. Mathematical Modelling (modelarea matematica)
Inseamna obtinerea poliedrelor sau modelelor cu aspect de tigle imbinate. Modelele cu aspect de tigle imbinate se obtin din mai multe foi de hartie. Poliedrele pot fi obtinute fie dintr-o singura foaie de hartie fie si mai eficient din module. Intr-un mod similar origami modular a fost utilizat pentru a crea structuri moleculare.
OrigamiMatematic
19. Origami tessellations
Este o forma de origami abstract in care straturile cu aspect de tigla sunt produse dintr-o singura foaie de hartie foarte mare printr-o tehnica numita pliere prin rasucire. Plierea prin rasucire poate fi utilizata pentru a produce spirale tridimensionale, cutii sau alte corpuri geometrice.
Exemplu: Spread Hexagon:
OrigamiTessellations

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger