Unii barbati promit iubitelor luna, stelele si alte lucruri imposibile. Imparatul Shah Jahan i-a promis sotiei sale Mumtaz Mahal, ca ii va ridica cel mai frumos si mai impunator mausoleum din lume. Si a facut imposibilul posibil.
Taj Mahalul, omagiu adus reginei Mumtaz in secolul XVII, este astazi cel mai faimos obiectiv turistic al Indiei si una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale ale lumii. Anual, la Taj Mahal vin peste 3 milioane de vizitatori.
Mai mult decat un mormant-monument, Taj Mahalul este o declaratie incredibila de dragoste si de… putere economica. Au fost necesari 22 de ani si de 20 de mii de muncitori pentru ca edificiul sa fie gata. Materialele au fost aduse tocmai din Asia iar de transport s-au “ocupat” 1000 de elefanti. Interioarele de marmura alba sunt atat inalte si de sclipitoare incat se spune ca au fost “proiectate de uriasi si finisate de bijutieri”. In mijlocul domului este asezat sicriul imparatesei, acoperit cu pietre pretioase. Intregul monument este infrumusetat cu detalii spectaculoase cum ar fi: perle din Oceanul Indian, turcoaze din Tibet, coral din Arabia, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, jad din China si malachit din Rusia. Singurul element contrastant este sicriul imparatului, care a fost asezat 35 de ani mai tarziu langa cel al reginei. Intregul decor nu aminteste deloc de un locas mortuar ci de un spatiu al linistii, armoniei perfecte si al luxului. Culorile ansamblului se schimba in functie de momentul zilei si de anotimp asa ca niciodata nu o sa vezi Taj Mahalul la fel, dupa cum legenda originii edificiului se schimba putin de fiecare data, in functie de persoana care o istoriseste.
Povestea spune ca atunci cand Mumtaz Mahal a simtit ca o sa moara, a smuls patru promisiuni de la imparatul Shah Jahan: sa construiasca Taj Mahal, sa se recasatoreasca, sa fie bun cu copii si sa ii viziteze mormantul la fiecare aniversare a mortii sale. Imparatul a respectat doar primele doua promisiuni.
Legenda adauga ca Shah Jahan urma sa mai construiasca un edificiu la fel de impunator pentru propriul sau mormant. Constructia trebuia sa fie ridicata din marmura negra, pe malul celalalt al raului Yamuna. Cele doua constructii urmau sa aiba vedere una spre cealalta, ca doi indragostiti care se privesc trist, de la distanta, dupa ce au fost despartiti pentru totdeauna.
A doua cladire nu a aparut, insa, decat pe hartie. Cel care i-a ruinat planurile lui Shah Jahan a fost chiar fiul sau, Aurangzeb, autoproclamat rege in 1658. Noul rege si-a inchis tatal in fortul de la Agra unde batranul a trait izolat timp de 9 ani. De acolo, imparatul avea vedere spre Taj Mahal, cu imaginea caruia isi alina inima zdrobita. Shah Jahan a fost inchis in Agra pana in ziua mortii sale cand a fost adus langa regina.
Povestea iubirii pierdute nu a fost niciodata mai cutremuratoare… Taj Mahal este o lectie in plus ca cele mai frumoase lucruri se nasc din dragoste.
0 comments:
Trimiteți un comentariu