Serialul Hwang Jin Yi prezintă viaţa celei mai cunoscute curtezane din epoca Joseon, şi evident nu putea fi lipsit de dans, muzică şi poezie. Ce doresc eu să vă prezint sunt câteva din dansurile tradiţionale pe care le puteţi vedea în acest serial, fie interpretate de Ha Ji Won, fie de alte actriţe.
Primul dans la care vreau să fac referire este dansul săbiilor, cunoscut sub numele de Geommu sau Gummu/Kommu. Acest tip de dans este interpretat în costume speciale, cu mişcări de dans şi pe muzică. Dansul este cunoscut pentru graţia dansatorilor. Se pune bază pe mişcarea costumelor, mai exact a mânecilor care trebuie să se mişte în armonie cu mişcările dansatorului. Folosirea simbolică a săbiilor kal păstrează originile milităreşti ale dansului.Geommu a devenit un dans de o frumuseţe rară şi este preţuit ca Proprietatea Intangibilă Culturală Importantă nr.12 a Coreei de Sud.
Care este totuşi istoria acestui tip de dans?
Se spune că dansul săbiilor îşi are originile din timpul celor trei regate, mai exact este plasat în jurul anului 660. O legendă spune că un tânăr băiat din regatul Shilla, pe nume Hwangchang avea un talent neobişnuit în a dansa cu săbiile în mâini. Talentul i-a adus mare faimă până în regatul duşman, Baekje, aşa că regele acestuia l-a chemat la curtea sa pentru ai vedea talentul. Băiatul a dansat, dar într-un act de mare sfidare, l-a ucis pe regele Baekje şi a fost executat de armata regatului. Poporul din Shilla şi-a exprimat durerea şi respectul faţă de tânăr dansând o imitare a dansului său, şi purtând măşti cu faţa tânarului. Atunci oamenii au denumit dansul Hwangchangmu.
Supravieţuind ca un dans folcloric în timp a suferit modificări, în special în timpul dinastiei Joseon, când a fost rearanjat de curtea regală şi recreat de curtezane (kisaeng). O modificare importantă aplicată de curtezane a fost renunţarea la masca tradiţională. Geommu a rămas un dans de curte sub forma de jinju geommu dar a şi primit statutul de dans al femeilor.
Jinju Geommu
Costumele folosite în dansul săbiilor constau în Kwaeja (o haină), Jeon-dae(o centură/curea) şi Jeon-rip (o pălărie militărească), iar culorile pot fi roşu, albastru, galben, verde sau negru în funcţie de regiune. Săbiile folosite, numite kal, sunt nişte replici, folosite pentru evitarea rănirilor posibile în cazul utilizării unor săbii adevărate. Între lamă şi mâner sunt trei inele, numite kukhwa care scot sunete în timpul mişcărilor.
Săbiile kal, replici ale unor săbii reale
Cum se dansează Geommu?
Geommu este un dans în grup de 6-8 persoane. Are două caractere unice, Chum-sawi, mişcarea de dans şi Changdan, cercul ritmic sau „lung şi scurt”. Are trei mişcări tipice, Ipchum-sawi, Anjeon-sawi şiYeonpungdae. Ipchum-sawi este mişcarea prin care dansatoarele formează două rânduri şi stau faţă în faţă. Anjeon-sawi este mişcarea prin care se dansează coborând încet în jos, aproape stând în genunchi, dar păstrând rândurile de la ipchum-sawi, iar yeonpungdae este mişcarea prin care dansatoarele formează un cerc şi se rotesc dansând.
O exemplificare a acestui dans
Ce înseamnă Geommu?
Cuvântul coreean „geom” înseamnă sabie, iar cuvântul „mu” înseamnă dans, aşadar astfel a primit acest nou nume, după ce în trecut se numea Hwangchangmu.
Geommu,dansul săbiilor, interpretat de două kisaeng, într-o pictură semnata Hyewon (Shin Yun Bok)
Dar să revin la serial; actriţele Ha Ji Won (Jin Yi) şi Wang Bit Na (Bu-yong) au fost ambele nevoite să înveţe dansul săbiilor, ceea ce cred că nu a fost uşor. Cu toate acestea, cred că s-au descurcat onorabil. Dansul săbiilor era iniţial dansul rivalei Bu-yong, dar Jin Yi va învăţa şi ea acest dans.
http://www.youtube.com/watch?v=ZGCLnaJIKQE&feature=related
O parte dintr-un episod, în care cele două actriţe interpretează acest dans.
http://www.youtube.com/watch?v=ECFhzSMYeA4&feature=related
Şi din alt episod, în care Ha Ji Won învaţă acest dans.
În clipul de mai jos, Hwang Jin Yi dansează o combinaţie între dansul săbiilor şi dansul cocorului, cel pe care îl voi prezenta în a doua parte a acestei recenzii.
http://www.youtube.com/watch?v=mRe4TSoL16c&feature=related
0 comments:
Trimiteți un comentariu