Home » » Regii dinastiei Goguryeo – Regele Bojang

Regii dinastiei Goguryeo – Regele Bojang

Regele Bojang al Goguryeo (?-682, d.642-682) a fost al 28-lea şi ultimul monarh al regatului. El a fost pus pe tron de liderul militar Yeon Gaesomun. Domnia sa a luat sfârşit când Goguryeo s-a prăbuşit în faţa forţelor aliate Shilla-Tang.
Contextul istoric
Perioada domniei sale asupra Goguryeo-ului se regăseşte în ultimele două cărţi ale Analelor Goguryeo din Samguk Sagi. Bojang a fost fiul fratelui mai tânăr al regelui anterior Yeong-nyu. În anul 642 generalul Gaesomun a dat o lovitură de stat şi l-a ucis pe regele Yeong-nyu şi pe susţinătorii acestuia, punându-l pe Bojang pe tron. Majoritatea perioadei în care a stat pe tron, Bojang a fost un rege-marionetă sub influenţa lui Gaesomun. La instigarea lui Yeon a susţinut Taoismul şi a interzis Budismul care până atunci fusese religia oficială a regatului. Goguryeo a suferit multe dezastre naturale în timpul domniei sale.

Reprezentare a Taoismului în arhitectură
Domnia
Goguryeo a continuat bătăliile împotriva regatului Shilla, în alinaţă cu regatul Baekje. Shilla era izolată din cauza relaţiilor restaurate ale Goguryeo cu Wa Japonia. În 642 Shilla l-a trimis pe Kim Chun-chu să negocieze un tratat, iar Yeon Gaesomun a cerut returnarea teritoriilor din regiunea Seulului de azi. Astfel tratativele nu au ajuns la nici un punct comun, iar Shilla a apelat la ajutorul Tang, formând o alianţă cu dinastia chineză.
În 645 împăratul Taizong al Tang-ului a condus o amplă expediţie împotriva Goguryeo, atât pe mare cât şi pe uscat, dar Gaesomun şi Yang Manchun (alt general Goguryeo) au respins atacurile. În anul 654 Goguryeo a atacat tribul Khitans, care era aliat cu Tang, iar un an mai târziu, alături de Baekje, atacau Shilla.

Împăratul Taizong al Tang-ului
Regatul Baekje însă a fost învins de alianţa Shilla-Tang în 660. Yeon Gaesomun a învins invazii uriaşe la Pyongyang în 661 şi râul Sasu în 662, dar Shilla şi Tang erau acum libere să îşi îndrepte atacurile numai înspre Goguryeo. În 663 Baekje a avut un moment de revenire, dar nu pentru mult timp, liderul Buyeo Pung retrăgându-se în Goguryeo.
După moartea lui Yeon Gaesomun în 666, Bojang nu a reuşit să preia controlul ţării care se afla sub luptele dintre fiii lui Gaesomun.
Căderea Goguryeo
Luptele interne continuau în interiorul regatului, Yeon Namsaeng (fiul cel mare al lui Yeon Gaesomun) s-a predat iar 40 de castele de la graniţă au căzut în mâinile Tang-ului, în timp ce Yeon Jeong-to (alt fiu al generalului) s-a dus în Shilla.
Capitala regatului a căzut în mâinile forţelor Shilla-Tang în luna a noua a anului 668, iar regele Bojang a fost capturat. Împăratul Gaozong din Tang l-a numit ministru al lucrărilor publice.
Tang se confrunta cu probleme în conducerea foştilor locuitori ai Goguryeo-ului, la fel şi cu rezistenţa Shillei asupra prezenţei Tang în alte zone ale peninsulei coreene. În 677 Tang la încoronat pe Bojang ca Rege al Joseon (*Joseon ca nume ale Coreei şi nu ultimul regat existent al Coreei, Chosun 1392-1910), punându-l la conducerea comandamentului Liaodong ca şi guvernator. Totuşi, Bojang începuse rebeliuni împotriva Tang ca încercare de a reînvia Goguryeo-ul apus, organizând refugii pentru locuitorii fostului regat şi aliindu-se cu triburile Malgal. A fost în cele din urmă expulzat în Szechuan în 681, unde a şi murit anul următor.

Vale din Szechuan(Sichuan)
Pentru că Bojang a fost ultimul conducător al Goguryeo, el nu a primit un nume de templu după moarte. A mai avut loc o scurtă încercare de a restaura regatul, încercare aparţinând lui Anseung (se crede că era fie nepotul fie fiul ilegitim al lui Bojang), dar şi acesta s-a predat Shillei.
Regele Bojang a fost de asemenea ultimul strămoş al regelui Dongmyeong (Jumong) care a condus regatul.
Familia
Fii: – Go Bok-nam, ultimul prinţ moştenitor al Goguryeo
- Go Im-mu, ultimul magniji al Goguryeo;
- Go Ryeon;
- Go Deok-mu;
- Go Yak-gwang, strămoş al clanului Koma din Japonia.
Nepoţi: – Go Bowon, fiul lui Go Bok-nam;
- Go Jin, fiul lui Go Ryeon.
Portretizarea în drame
Regele Bojang este portretizat în drama Dae Jo Yeong (KBS 2006), care prezintă viaţa regelui Jo Yeong al Balhae, de către actorul Kil Yong Woo, pe când generalul Yeon Gaesomun este interpretat de către Kim Jin Tae.

Regele Bojang, interpretat de actorul Kil Yong Woo în Dae Jo Yeong
Capitolul Goguryeo a ajuns la final. Vă mulţumes pentru atenţie, şi vă mai aştept la viitoare lecţii!
Sursa: Wikipedia

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger