Home » » Instrumente Traditionale-Janguu

Instrumente Traditionale-Janguu

Janggu (janggo sau changgo) sau uneori numit seyogo (tambur in forma de clepsidra) este cel mai utilizat tambur în muzica tradiţională din Coreea. Acesta este disponibil în multe tipuri şi constă intr-un corp în formă de clepsidră cu două capete realizate din piele de animal. Cele două capete produc sunete diferite ca înălţime şi timbru, care, atunci când se cântă la amândouă capetele simultan, se crede că reprezintă armonia dintre bărbat si femeie.
Image and video hosting by TinyPic
Istoric
Prima imagine a acestui instrument a fost pe un clopot din perioada regatului Silla (57 î.Hr.-935 d.Hr.) şi într-o pictură murală dintr-un mormânt Goguryeo (37 î.Hr.-935 d.Hr.). Cele mai vechi înregistrări din istoria Coreei despre un tambur sub formă de clepsidră pot fi gasite inca din timpul domniei regelui Munjong (1047-1084) din Goryeo. În Goryeo-Sa (1451) sau Istoria Goryeo, în capitolul 70, se menţionează că douăzeci de janggu au fost dăruite Împăratului Huizong, pentru a fi utilizate în muzica banchetului regal al Curţii Goryeo în Kaeseong din din timpul dinastiei Song, în anul 1114.
Image and video hosting by TinyPic
Janggu a evoluat din yogo ( literal ” tambur cu talie”), un tambur similar, dar cu un cilindru mai mic, care se foloseşte şi în zilele noastre.Yogo se presupune ca a provenit de la idakka , un instrument indian introdus în Coreea din India, prin China în timpul regatului Silla (57 î.Hr.-935 d.Hr.). Yogo a fost reprezentat în picturile murale din mormântul Jipanhyun din Goguryeo şi în picturile aflate la Templul Gameun, Relicve ale lui Buddha, făcute din bronz în al doilea an al dominiei regelui Mun (682) în timpul regatului Silla.
Image and video hosting by TinyPic
Fabricaţie
Janggu este format dintr-un corp tubular în forma de clepsidra care poate fi din lemn de plop sau de paulownia, din portelan,  metal sau alte materiale. Cu toate acestea, lemnul de paulownia este cel mai popular deoarece este mai usor si are cea mai bună rezonanţă, fiind un material care produce sunete frumoase.

Image and video hosting by TinyPic
Jorongmok este tubul rotund din mijloc care face legătura dintre partea dreaptă şi cea stângă a corpului în formă de clepsidră. Dimensiunea jorongmok determina calitatea sunetului: un tub mai larg, un sunet mai profund; un tub mai îngust, un sunet mai ascutit.
Cele două capete sunt acoperite cu piele prinsă pe cercuri de metal care sunt plasate peste capetele deschise ale corpului şi securizate de o frânghie. Capătul stâng (book) este acoperit cu o bucată groasa de piele de vacă sau piele de căprioară pentru a produce sunete profunde si joase. Partea dreaptă (Chae) este acoperită cu piele de cal pentru a produce sunete mai înalte.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Există două tipuri de bete ( Chae ), şi anume gungchae si yeolchae. Gungchae este sub forma unui ciocanel din lemn, cu cap rotund. Mânerul este fabricat din rădăcină de bambus, iar capul este facut
din lemn de esenta tare, cum ar fi mesteacan sau din corn de cerb. Gungchae-ul modern poate fi, de asemenea, realizat din material plastic, această variantă fiind utilizată în mod normal de către incepatori.Yeolchae este fabricat numai din bambus.
Image and video hosting by TinyPic
Interpretare
În mod tradiţional janggu este folosit cu ajutorul yeolchae în mâna dreaptă în zona sunetelor înalte şi cu mîinile goale în zona sunetelor joase. Un astfel de exemplu poate fi văzut în dansul pungmul, în unele cântece populare şi în ritualuri shamanice. Dar în zilele noastre sunt utilizate împreună cele două bastoane gungchae si yeolchae. “Gungchae” este folosit pentru partea cu sunetele mai joase.
Image and video hosting by TinyPic
Janggu poate fi folosit pe podea, aşa cum se procedează în muzica tradiţională Sanjo sau poate fi purtat cu o curea pe umăr. Modalitatea folosirii de către artiştii interpreţi ai Janggu diferă de la persoană la alta, de la o regiune la alta şi variază în funcţie de gustul fiecăruia.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Janggu asezat pe podea
Image and video hosting by TinyPic
Janggu sustinut cu o curea de reprezentanta Coreei la Miss Univers
În filmuleţul de mai jos veţi vedea dansul tobelor, numit JANGGU CHUM
Janggu este de obicei clasificat ca fiind un instrument de acompaniament datorita flexibilitatii sale de a folosi ritmuri complexe. Deoarece artistul poate să foloseasca nu numai mâinile pentru a lovi capetele tobelor, ci şi betele, el poate crea diverse sunete si tempouri, adânci şi pline, moi si delicate, sunete ameninţătoare, rapide sau lente, pentru a se potrivi cu starea de spirit a publicului. Folosind această capacitate, un interpret îndemânatic poate dansa, şi îşi poate mişca umerii în sus şi în jos, antrenând şi publicul, să danseze împreună cu el.
Vă las în compania minunatelor ritmuri ale JANGGU
Dansul tobelor Janggu:

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger