Home » » Sarbatoarea Chuseok – intre traditionalism si modernism

Sarbatoarea Chuseok – intre traditionalism si modernism

Image and video hosting by TinyPic
Una dintre cele trei mari si importante sarbatori ale anului, celelalte doua fiind Seollal (Anul Nou) si Dano (a 5a zi din a 5a luna conform calendarului lunar), Chuseok (추석), care de asemenea mai este denumit si Hangawi (한가위) inseamna mijlocul lunii august. Ca societate agrara de-a lungul istoriei, Hangawi era ziua in care coreenii multumeau stramosilor pentru recolta anului si imparteau bogatiile cu prieteni si rude. Soarele era considerat un fenomen natural, dar luna plina care aparea odata pe luna pentru a lumina noaptea era vazuta ca o prezenta binevenita. Prin urmare aveau loc festivitati in ziua cu luna plina, in ziua de 15 august a calendarului lunar si astfel a devenit si este si astazi cea mai importanta zi de celebrare. Asa cum radacinile puternice vor aduce o recolta bogata, coreenii cred ca legandu-se de trecut vor avea parte de rasplata in prezent.
Chuseok sarbatoreste sfarsitul sezonului agrícol, iar in acest an are loc pe 12 septembrie.
Image and video hosting by TinyPic
Chuseok sau Ziua Recunostintei este un moment de bucurie, dar aduce, de asemenea, si multe dureri de cap, de la blocajele in trafic la dificultatea de a alege cadourile potrivite pentru familie si prieteni.
Cadourile recomandate de Chuseok in functie de “tendintele”anului 2011
Produsele cosmetice anti-imbatranire sunt printre cele mai populare cadouri pentru cei in varsta. Pretul cosmeticelor, in special cel al produselor anti-rid ii opreste pe pensionari sa le cumpere, de aceea majoritatea suspina in speranta ca le vor primi cadou. Suplimentele de sanatate sunt, de asemenea, foarte populare. O alta alegere buna ar fi produsele anticalvitie pentru barbatii care, de la o anumita varsta, se confrunta cu pierderea parului, dar nu numai, caderea parului devenind o problema pentru barbatii de toate varstele din cauza stresului vietii moderne.
Dintre toate aceste produse disponibile in magazine, tinerilor le este recomandat sa cumpere mai degraba marca preferata de parintii acestora, decat sa aleaga un brand bine-cunoscut.
Image and video hosting by TinyPic
Cosurile cu fructe se numara printre cadourile traditionale cele mai populare oferite de Ziua Recunostintei, dar se pare ca nu mai sunt la moda in acest an.
Pretul fructelor a crescut vertiginos din cauza ploilor abundente din aceasta vara, lucru care a afectat productia si calitatea. Vinul, pe de alta parte, este o noua alegere. Vinurile importate din Italia, Spania si Franta au beneficiat de reduceri substantiale de pret datorita acordului comercial semnat intre Coreea de Sud si Uniunea Europeana, astfel ca acesta poate fi cadoul perfect.
Image and video hosting by TinyPic
Cum se alege vinul potrivit de Chuseok?
Vinurile au devenit tot mai populare datorita reputatiei pe care o detin, atat pentru starea de spirit pe care o ofera cat si pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii noastre.
Avand in vedere ca mancarurile traditionale coreene specifice sarbatorii Chuseok sunt bogate in grasimi, un pahar de vin va proteja sanatatea.
Printre vinurile frantuzesti preferate de coreeni se numara si vinul de Bordeaux. Mancarurile din carne, inclusiv sanjeok 산적 (din carne de vita si legume) si bulgogi 불고기 (carne de vita marinata la gratar), asezonate cu condimente relativ puternice cum ar fi usturoiul si sosul de soia merg foarte bine cu vinurile rosii. La felurile de mancare cu multe proteine, cum ar fi galbijjim (갈비찜) care sunt asezonate cu condimente puternice, se recomanda un vin rosu, cu o multime de tanin, care il va face pe cel care mananca sa se simta mai putin greu dupa masa.
Preparatele coreene din peste folosite indeosebi la ceremonii sunt, de obicei, aburite sau fripte fara adaos de condimente speciale si merg foarte bine cu vin alb. Se recomanda alegea unui vin a carei aroma poate ascunde mirosul de peste. Vinurile albe alsaciene sunt bune, sunt seci, au o multime de tanin si un gust racoritor. Vinurile Riesling sau Muscadet sunt, de asemenea, recomandate.
In ceea ce priveste pretul, vinurile franceze sunt mai scumpe decat cele produse in alte tari, dar pentru cei care vor sa faca cadou o sticla de vin pot cumpara si vinuri importate din Chile, Australia sau SUA. Exista, de asemenea, vinuri ecologice sau vinuri de desert foarte dulci. Pana si expertii considera ca este dificila alegerea unui vin bun pentru diferite ocazii.
Vanatoarea de chilipiluri
Una dintre cele mai mari tendinte din acest an sunt cumparaturile on-line si preturile medii sau scazute. Conform unui sondaj de opinie, mai mult de jumatate de subiecti au raspuns ca vor cumpara cadouri on-line, iar 51% au mentionat ca vor cheltui intre 20, 000 -50, 000 won pe cadouri (100 WKR = 0.2865 RON). Se pare ca, in acest an, coreenii prefera comoditatea.
Image and video hosting by TinyPic
Cadourile primite de Chuseok sunt de obicei simple, dar frumos ambalate si de multe ori, legate de alimente caci pana la urma este sarbatoarea recoltei. Cutii de cadouri care contin carne, peste, fructe, ton, ginseng sunt expuse, la preturi rezonabile in magazine si supermarket-uri. Cele mai speciale cadouri sunt cutiile frumos ambalate ce contin hangwa (한과), prajituri traditionale coreene. De asemenea, vinul alb, denumit baekju (백주), reprezinta un alt element esential in traditia Chuseok.
Care ar fi cel mai recomandat?
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Nici un Chuseok fara songpyeon
Asa cum curcanul este reprezentativ pentru americani de Ziua Recunostintei, astfel este si songpyeon (송편) pentru coreeni de Chuseok.
Image and video hosting by TinyPic
Coreenii ar putea spune ca nu exista Chuseok fara songpyeon care a devenit un simbol al culturii populare traditionale coreene. Songpyeon este gatit din orez facut pasta, amestecat cu apa si diferite tipuri de umpluturi dulci sau semi-dulci si ingrediente sanatoase cum ar fi: fasole neagra, fasole mung, fasole rosie, scortisoara, nuci de pin, nuci, castane, jujube si miere. In functie de gustul fiecaruia sau de zona, se pot folosi toate ingredientele sau numai o parte din ele. Aceasta umplutura este invaluita in orezul framantat apoi pusa la abur peste un strat de ace de pin, ceea ce ii confera un miros parfumat si un gust proaspat care stimuleaza papilele gustative.
Songpyeon este unic prin faptul ca la umplerea pastei din orez lipicios acest fel de mancare seamana cu o luna plina, dar forma finala a acestuia atunci cand este infasurat este de fapt o semi-luna. Aceste forme nu sunt intamplatoare. Cele mai timpurii date despre songpyeon au fost inregistate in perioada Goryeo (918-1392). Legenda spune aceste doua forme au condus destinele regatelor rivale Baekje si Shilla. In timpul domniei ultimului rege al Regatului Baekje, Uija (641-660), pe carapacea unei statuete reprezentand o broasca testoasa au fost gasite urmatoarele cuvinte: “Baekje este luna plina, iar Shilla este semi-luna.” Acest puzzle de cuvinte avea ca semnificatie declinul iminent al Regatului Baekje si ridicarea Regatului Shilla, cuvinte care de altfel s-au si adeverit atunci cand Shilla a invins Baekje. Prin urmare coreenii au ajuns sa ia in considerare semiluna ca un indicator al unui viitor luminos. Acesta este si motivul pentru care familiile se reunesc pentru a manca songpyeon de Chuseok, in noaptea cu luna plina si sa-si doreasca pentru anul urmator o recolta imbelsugata.
Image and video hosting by TinyPic
Sursa: english.chosun.com, koreaherald.com, koreafilm
추석 잘 보내세요! ^^

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger