Situata la 63 km de Seul, in mijlocul Raului Han, Insula Nami a fost una din cele mai importante locatii de filmare pentru serialul Winter Sonata. Este faimoasa pentru aleile strajuite de copaci.
Este numita astfel dupa Generalul Nami, un erou care a intrat in armata la varsta de 17 ani, la 27 de ani era avansat pentru ca a suprimat o rebeliune condusa de Lee Shi-Ae in anul 13 al domniei Regelui Sejo din Dinastia Joseon. A murit la varsta de 28 de ani, fiind denuntat ca tradator dupa incoronarea regelui Yejong. A ramas celebra o fraza a unui poem de-al sau: „Nu subjugand intreaga tara ca barbat, cine atunci pe pamant ii va spune erou?”
Insula isi pastreaza caracterul rustic deoarece reteaua electrica este ingropata sub pamant si astfel, nu se vad nicaieri cabluri sau stalpi de electricitate. Fiecare anotimp ofera un fundal diferit, dar cel mai potrivit moment de a vizita insula este toamna cand frunzele incep sa ingalbeneasca.
Are circumferinta cam de 6 km si o arie de 430.000. are o gradina botanica, o gradina zoologica, ambarcatiuni
Filmul a adus atata notorietate insulei, incat autoritatile au hotarat sa puna o statuie a celor doi protagonisti pe una din aleile principale.
JURNAL DE CĂLĂTORIE ÎN ŢARA CĂRŢII
O călătorie în Asia este o aventură dureros de obositoare şi un şoc cultural greu de suportat, dar când invitaţia vine de la preşedintele unui stat, e greu să refuzi.
Republica Naminara este prima ţară a cărţii şi a lecturii, care are un teritoriu bine definit, instituţii şi reguli oficiale, viaţă economică, socială şi culturală, precum şi numeroşi locuitori, dar mai ales vizitatori. Teritoriul este o insulă de câteva hectare, în mijlocul râului Hangang, la circa 120 de kilometri de Seul, capitala Coreei de Sud, pe care, acum 600 de ani, a fost înmormântat generalul Nami, un brav ofiţer al armatei coreene. Ulterior, după 20 de ani, câţiva întreprinzători au cumpărat insula denumită Nami şi au început să o amenajeze pentru agrement, plantând pomi şi flori, construind alei, clădiri, locuri de agrement, ateliere, stabilimente culturale şi turistice. Printre ei s-a numărat şi un foarte cunoscut artist plastic şi specialist în design artistic, Kang Woo-Hyon, un om dinamic, hotărât şi inventiv care, după alegerea ca preşedinte al Secţiei Naţionale IBBY Coreea, a elaborat cu echipa sa conceptul de Insulă a Cărţii pentru Copii şi a dirijat potenţialul uman şi material al acesteia către ideea de comunicare a lecturii cu natura şi prietenia pe un teritoriu animat şi dominat de copii.
Aşa s-a născut Republica Naminara, o idee bine îmbrăcată de specialiştii în marketing şi pusă în practică de economişti, manageri culturali, artişti, specialişti în educaţie şi în turism, precum şi de un număr mare de voluntari, dintre care membrii Secţiei Naţionale IBBY se disting prin dăruire şi inventivitate. Atracţia principală este reprezentată de evenimentul cultural-artistic şi lectura pentrun copii în mijlocul naturii. Printre acestea s-a numărat în acest an Festivalul Cărţii „Nambuk“ 2007, ediţia a treia, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai secţiilor naţionale IBBY, inclusiv cea din România.
Am parcurs o experienţă unică, al cărui inventar este compus dintr-un drum de 16 ore cu avionul, cunoaşterea unei capitale superbe, combinând modernitatea cu tradiţia într-un mod uluitor, un festival ca la... carte, în mijlocul naturii (expoziţii), atmosferă specială, interes spiritual şi ospitalitatea desăvârşită a gazdelor. Toate acestea au spart orice bariere de limbă sau de moştenire culturală. Deşi se află abia la a treia ediţie, festivalul a cuprins în expoziţie lucrări din peste 60 de ţări, a adunat la deschidere diplomaţi ai ambasadelor din Coreea de Sud şi a reunit sub egida IBBY reprezentanţi ai secţiilor naţionale din 17 ţări de pe toate continentele: Australia, Angola, SUA, Brazilia, India, Nepal, Iran, Autoritatea Palestiniană, Japonia, Coreea de Sud, China, Lituania, Grecia, Turcia, România, Republica Moldova.
Copiii coreeni şi din alte ţări apropiate, care au început să viziteze insula cărţii, singuri sau împreună cu părinţii şi cu cadrele didactice, au ce vedea şi ce face, timp de trei luni: vizită la cele peste 60 de standuri naţionale sau locale, lecturi publice, concursuri culturale şi sportive, demonstraţii practice şi ateliere de ilustraţie, design, artă plastică, meşteşuguri, concerte şi spectacole tradiţionale sau moderne, întâlniri cu personaje sau cu animale fabuloase din poveşti.
Din magazinele insulei se pot achiziţiona cărţi, CD-uri, ilustrate, tricouri, suveniruri, obiecte de îmbrăcăminte sau de artă cu sigla Republica Naminara, dovadă a trecerii vizitatorilor pe aici, dar şi a capacităţii uluitoare a coreenilor de a pune o idee în practică, profitul fiind împărţit atât de organizatori, cât şi de beneficiari.
Am fost uluiţi de grija pentru natură şi pentru detalii, de nesecata inventivitate, de simplitatea gesturilor, de bucuria zâmbetului cuceritor prin naturaleţe, de sinceritatea comunicării şi de capacitatea de efort fizic şi intelectual, dovedită printr-o intervenţie uneori delicată, alteori fermă, asupra peisajului şi a obiectelor.
O lume în continuă mişcare de idei şi de fapte, un popor care a învăţat şi aplică necontenit reţeta succesului: muncă, inventivitate, comunicare.
0 comments:
Trimiteți un comentariu