Home » » Koryo kenjutsu

Koryo kenjutsu

Ce este Koryu Kenjutsu


Inceputurile scolilor de Ken Jutsu

Traditiile Shinto si Ken no Michi

Inceputurile artei Ken Jutsu sint strans legate de templele Kashima, Kurama si Katori. Primele forme de Kenjutsu se pare ca apar in altarul Shinto Kashima in secolul 7 e.n. in epoca Asuka (645 e.n.) printre preotii ce deserveau acest altar de cult apare Kuninazu no Mahito. Printre ocupatiile acestui preot era aceea de a proteja altarul. Dedicandu-se practicilor spirituale si antrenamentului martial intens, el are o viziune in care ii apare zeitatea Takemikazuchi no Mikoto si-i dezvaluie o metoda in care tehnicile de sabie folosite in ritualurile de exorcizare si purificare (harai tachi, mitsugi barai) ce erau folosite in Kashima Jingu pot fi transformate in tehnici de lupta. Harai Tachi se spune ca ar proveni chiar din tehnicile folosite de Takemikazuchi atunci cand a pacificat si supus zeitatile razvratite de pe pamant. Chiar si astazi acest ritual se executa aproximativ in aceiasi maniera precum acum 1400 de ani si costa intr-o taiere orizontala de la stanga la dreapta, apoi urmeaza o taiere de jos in sus si de la dreapta la stanga. Imediat sabia se intoarce pe traiectoria pe care s-a deplasat initial doar ca inspre in jos de aceasta data. Aceaste tehnici reprezinta tehnicile prin care zeul tunetului a invins zeitatile razvratite. Taierea orizontala simbolizeaza iertarea si pacificarea. Pornind de la aceste tehnici Kuninazu a pus la punct o serie de forme de a folosi sabia pe care le numeste Futsu no Mitama no Kata, cunoscute si ca Shinmyoken sau sabia misterului divin, sabie miraculoasa divina. Cum Kuninazu no Mahito era direct interesat in ceea ce priveste folosirea sabiei pentru protectia personala, a pus la punct o metoda ce v-a fi cunoscuta sub denumirea de Kashima no Tachi sau Shinpyo Ken. Aceasta metoda de lupa a fost transmisa in cadrul clanului Urabe. Din acest clan erau alesi cu grija cei ce urmau sa devina hafuribe, cei ce oficiau in timpul ceremoniilor Shinto si totodata cei ce erau insarcinati cu protectia altarului. Inspiratia de geniu a lui Kuninazu a constat nu numai in adaptarea tehnicilor folosite initial in ceremonialurile Shinto de exorcizare si purificare, dar si in pastrarea ulterioara in tehnile de sabie a aspectelor ezoterice originale ale tehnicilor. In felul acesta orice kata, sau set de miscari bine pus la punct dupa o coregrafie clar stabilita era dincolo de scopul ei primordial de lupta, o tenica shint? destinata evolutiei sau protectiei spirituale. in acest fel religia si arta sabiei s-au intrepatruns chiar de la primele momente. Atunci cand era nevoie, sabia era un instrument prin care viata era protejata, iar când viata biologica nu mai era amenintata, sabia devenea un obiect de cult ce era folosit in gesturi si tehnici ce avea un profund inteles ezoteric.

Kurama Dera si Arta Razboiului

Apoi in conformitate cu cronica Yoshitsune Ki, eroul legendar Minamoto Yoshitsune ar fi studiat in tineretea sa cu un expert in Bujutsu si Onmyodo (calea lui Yin si Yang) pe nume Kiichi Hogen in templul buddhist Kurama. Acesta este considerat ca fiind fondatorul scolii Kurama Ryu. Se spune ca Kiichi Hogen si-ar fi predat invataturile despre Heiho (Hyoho / arta razboiului) la opt calugari care la randul lor au fondat cele opt ramuri din Kurama Ryu.
Atunci cind se vorbeste despre fondatorul scolii Nen Ryu, gasim urmatoarele referiri: Soma Shiro Yoshimoto dorea sa-si razbune tatl si astfel el merge pentru a primi invatatura in arta Bu Jutsu la templul Kurama, apoi la Jufuku Ji. Isi definitiveaza studiile in templul Anraku Ji iar apoi isi razbuna tatal. Din aceste evenimente putem concluziona ca inca de la 1350 e.n. multe temple erau recunoscute pentru transmisia artelor martiale.
Primele scoli atestate istoric sint Nen Ryu, Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu si Kage Ryu. Toate isi au originea in asociere cu temple unde se studiau arta razboiului. Nen Ryu este asociata cu Kurama Ji. Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu este asociata templului Katori si Kashima Jingu iar Kage Ryu isi are originea in scoala Nen Ryu. Kashima Jingu sta la origine a mai multe scoli precum Kashima Shin Ryu, Shinto Ryu. Istoria scolilor de Bu Jutsu este foarte vasta si face subiectul a sute de carti. Cei cu adevarat interesati trebuie sa faca un studiu individual serios. Aceste scoli de Bu Jutsu sunt stramosii noilor arte martiale precum kendo, iaido, aikido, judo, ju jutsu.

De ce Kenjutsu ?

Un vechi proverb ne spune ca: "o minte sanatoasa intr-un corp sanatos" poate sa fie. Din ce in ce mai des aud oameni care spun ca munca de birou ii afecteaza serios din punct de vedere fizic. Datorita lucrului excesiv in fata PC apar deformari ale coloanei vertebrale, scade vederea, etc. Aceste sint doar citeva exemple, insa lista ar putea sa continue. Calea sabiei, Kenjutsu, ne ofera un remediu si o solutie la aceste probleme.
Se spune ca omul este o fiinta evoluata prin faptul ca are constiinta si capacitatea de a-si controla impulsurile primare. Arta dominarii impulsurilor, arta dominarii fizicului si spiritului, autocontrolul,controlul de sine, toate acestea par lucruri de neatins uneori in conditiile vietii de zi cu zi. Omul care nu are autocontrol nu cunoaste nici intelepciunea, nici puterea concentrarii.In lipsa concentrarii nu se poate cunoaste pacea interioara, si cum ar putea fi fericit cel care nu cunoaste pacea? Corectitudinea, curajul, bunatatea, politetea, rabdarea, onoarea, loialitatea, modestia, respectul, sunt valori indispensabile controlului de sine care este chintesenta codului onoarei si moralei universale. Toate aceste principii conduc la elevarea spiritului si extinderea constiintei.
In Ken Jutsu "ieri" sau " maine " devin notiuni mai putin importante, ceea ce conteaza insa este momentul prezent ,clipa traita in toata intensitatea ei. Astfel, descoperim in noi potentialul latent, inca neexploatat, adevarata noastra natura, fara graba, fara griji, fara notiunea de a castiga sau pierde ceva. Ken Jutsu este calea spre perfectionarea continua, prin motivatie si credinta in scopul final, prin munca si perseverenta, prin daruire si modestie. Viata noastra ne este data de doua elemente distincte din univers :fizicul si spiritul. Unificarea acestora fiind scopul urmatit in Ken Jutsu.
Cu secole in urma samuraii din vechea Japonie au perfectionat la un asa nivel tehnica sabiei, incit, brusc, tehnica a disparut, topindu-se in mintea practicantului, contopindu-se cu acesta si deschizind noi si nebanuite aspecte ale practicii. Astfel o simpla tehnica, menita sa ia viata adversarului a ajuns sa fie o tehnica meditativa care sa patrunda adinc in consitiinta noastra dincolo de barierele mintii cotidiene, acolo unde numai tehnicile de meditatie Zen se credeau ca pot ajunge. Concentrarea totala doar pe un singur gest si gind face ca orice alt gind sa dispara. Miscarea aceea unica in care fizicul si psihicul sint angajate total face ca anumite zone ale constiintei noastre sa se trezeasca accesind zone care pina atunci ne pareau imposibil de imaginat. O astfel de practica care este identica cu meditatia zen, insa are si vigoarea exercitiilor fizice este ceea ce avem nevoie astazi, dupa cele 8 ore de munca. In numai doua ore de practica a caii sabiei, psihicul se elibereaza de tot stresul cotidian pe care l-a acumulat, fiind pregatit a doa zi pentru noile solicitatri la care o sa fie supus. De cite ori dupa o zi intreaga de stat la birou ati avut o noapte agitata in care in loc sa aveti un somn profund v-ati zvircolit in pat stringind asternuturile sub voi. Calea sabie face ca tot acest stres sa dispara. O astfel de practica imbunatateste serios circulatia cerebrala iar fluxul constient al gandurilor este oprit, in timp ce sangele patrunde in straturile profunde. Mai bine irigate, acestea se trezesc dintr-un fel de somnolenta si activitatea lor confera o impresie de bunastare, de seninatate, de calm, asemanatoare somnului profund, dar totusi in plina veghe.Astfel, sistemul nervos este destins, ajutandu-ne sa fim receptivi, atenti in cel mai inalt grad cu fiecare dintre celulelele corpului. Iar daca este practicata intens ne poate duce spre descoperirea sinelui nostru divind care nu poate fi atins decit dupa linistira mentalului.
  Kashima Jingu
Altarul Kashima Jingu din prefectura Ibaraki dedicat zeitatii razboinice Takemikazuchi no Mikoto, loc in care au aparut primele forme de Ken Jutsu de origine japoneze.
  Katori Jingu
Altarul Katori Jingu de a carui traditie este legata aparitia scolii Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.
  Kurama Dera
De Templul Kurama Dera de langa Kyoto sunt legate dpua traditii razboinice. Eroul Legendar Minamoto no Yoshitsune si Nenami Jion Okuyama au studiat in acest loc arta razboiului si diverse discipline mistice, fondand ulterior propriile lor traditii.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger