Home » » Myiamoto-Musashi

Myiamoto-Musashi

MusashiMusashi no mae ni, Musashimitainahitoga imasen deshita - Musashi no ato, Musashi mitainahitoga imasen deshita.

Inainte de Musashi, nici un Musashi. Dupa Musashi nici un Musashi

Musashi este considerat ca fiind cel mai mare spadasin al tuturor vremurilor din Japonia. Remarcindu-se intr-o perioada de singeroase confruntari civile si militare, Musashi a marcat arta sabiei profund atit prin scoala pe care a fondat-o cit si prin tratatul de strategie Gorin no Shio, pe care l-a lasat mostenire celor ce-i urmeaza calea. Si astazi in Japonia numele sau este pe buzele tuturor practicantilor de arte martiale dincolo de stil si scoala din care fac parte. Celebritati din lumea artelor martiale precum Masutatsu Oyama l-au avut ca si personaj de inspiratie. Musashi s-a nascut in 1584 (dupa alte surse in 1582) linga Himeji in prefectura Harima in cadrul unei familii de samurai cu traditie in practicarea artelor martiale. Dupa cum este scris pe monumentul ridicat pe muntele Tamukeyama, de Yori Miyamoto (fiul adoptiv al lui Musashi) "tatal sau se numea Shinmen Muni[sai], un maestru de Jute Jutsu. Musashi a primit invatatura in arta familiei si a dezvoltat-o practicind si reflectind de dimineata pina-n noapte".
Tatal adoptiv al lui Musashi a jucat un rol activ in conflictele dintre daimyo din vremurile sale, folosind cu mare indeminare o sulita cu virf tip cruce, desi este considerat unul dintre cei mai abili practicanti de Jute Jutsu. Gratie daruirii cu care si-a indeplinit datoria, lui Muni[sai] Miyamoto i s-a oferit numele stapinului sau "Shinmen". Se pare ca acesta este motivul pentru care Musashi se autonumeste in Gorin no sho "Shinmen Musashi". De asemenea Muni a fost invingatorul unui concurs de ken justu tinut in fata lui Ashikaga Yoshiaki ( ultimul Shogun al familiei Ashikaga ). Datorita acestui eveniment el a primit titlul de "Tenka Muso" ( fara rival in lume), nume pe care l-a folosit ulterior. Munisai Miyamoto s-a hotarit la un moment dat sa se concentreze profund asupra luptei cu sabia si in mod special asupra luptei cu ..... doua sabii . A scris un Mokuroku in care detalia tehnicile scolii sale "Tori Ryu ". Aceasta scoala a fost fondata de Hirata Shokan, nimeni altul decit bunicul lui Musashi.
Se pare ca originea traditiei martiale a lui Musashi ne duce pina la scoala NEN RYU fondata de celebrul calugar razboinic Jion. Nen Ami Jion (1351-1409) a avut in total 14 elevi. Tsutsunami Hozan a fost al 12-lea discipol si era un adept al ju jutsu-ului si jute-ului ce a fondat ulterior scoala Hozan Ryu. Se pare ca Hozan a trait o vreme in Shimotsuke (Tochigi) unde a avut ocazia sa-l intilneasca Hirata Shokan si sa invete de la el.
Hirata Shokan preda in scoala sa Ken Jutsu, Naginata Jutsu, So Jutsu, Jute Jutsu si Ju Jutsu. Erau vremuri de razboi, iar cunoasterea armelor clasice era o necesitate. Muni[sai] Miyamoto a invatat de la tatal sau aceste discipline, excelind in folosirea katanei si a jute-ului.
Gorin no ShoDovada faptului ca Musashi a primit o educatie martiala inca de la o virsta frageda este faptul ca la virsta de 13 ani are prima sa confruntare, duel cu membrul unei alte scoli, pe nume Arima Kibei ce apartinea se pare de Shinto Ryu, din care iese invingator prin uciderea oponentului sau. Foarte interesant este cum descriu documentele vremii, citate de istoricul Kenji Tokitsu in cartea sa "Miyamoto Musashi - His life and Writings" aceasta lupta:" Cind Musashi a luptat in primul sau duel la virsta de 12 [13] ani, documentele ne spun ca el la inceput si-a trintit adversarul la pamint si apoi l-a lovit, omorindu-l." Pornind de la aceasta idee Kenji Tokitsu demostreaza faptul ca Musashi cunostea inca de tinar cum sa-si foloseasca corpul pentru a lupta, avind cunostiinte clare de Ju Jutsu inca de la acel moment. Ideea ca Musashi a fost un autodidact care visa peste noapte tehnici de lupta inspirat de stele, este total eronata si ii apartine lui Eiji Yoshikawa, neavind nici o baza istorica.
Hyoho Niten Ichi Ryu - Soke
Musashi Soke
Terao Motomenosuke Soke
1621-1688
Terao Kyoemon Katsuyuki - Soke
1673-1747
Yoshida Josetsu Masahiro - Soke
1713-1747
Santo Hikozaemon Kiyohide - Soke
1756-1831
Santo Hanbei Kiyoaki - Soke
1792-1858
Santo Soke
Aoki Soke
Kiyonaga Soke
Imai Soke
Iwami Soke
Tot pe monumentul dedicat lui Musashi de Iori Miyamoto de pe muntele Tamukeyama/ Kokura gasim informatii cu privire la Shuriken Jutsu ( tehnica aruncarii cu lame): "Musashi avea abilitatea de a arunca chiar si sabia sau bokkenul. Chiar daca adversarul alerga, nimeni nu reusea sa scape. Aruncarea sa era foarte putenica si nu rata niciodata tinta. Un adept mai bun nici nu poate fi imaginat"
Luind in considerare toate documentele istorice ce fac referire la Musashi sau la familia acestuia incepem sa ne facem o imagine mai realista despre cine a fost Musashi si cum de a fost considerat cel mai de renume reprezentant la Hyoho in Japonia. Musashi a avut parte de o educatie martiala de la cea mai frageda virsta in traditii complexe. A studiat cum se folosesc armele clasice a le vremii sale. Este normal pentru un adept la Hyoho sa cunoasca principiile de functionare ale tuturor armelor cu care se putea intilni pentru a nu fi luat prin surprindere.
Dupa batalia de la Sekigahara familia lui Musashi intra in dizgratie datorita faptului ca a luptat pentru armata din west care a pierdut. Din acest motiv Musashi trebuie sa isi cistige renumele pentru a putea accede la o functie in noua organizare a Japoniei. Astfel el merge la Kyoto si provoaca una dintre cele mai celebre scoli de sabie ale momentului, scoala Yoshioka. Invinge in duel pe ambii reprezentanti ai scolii si astfel renumele sau creste brus. Insa seria duelurilor deabia acum incepe.
Alta lupta care se regaseste in documentele vremii este cea cu Muso Gonnosuke Katsukichi/Katsuyoshi, care a avut loc in Akashi, provincia Harima 1605. Muso Gonnosuke este considerat un alt geniu al artelor martiale din Japonia. In tineretea sa a studiat Tenshin Shoden Katori Shinto-Ryu si Jiki Shinkage-Ryu. In momentul in care a considerat ca stapineste tehnica artelor martiale bine el si-a inceput Musha-Shugyo (pelerinajul martial) si a ramas neinvins pina ce l-a intilnit pe Musashi Miyamoto. Se spune ca Musashi s-a intilnit cu Gonnosuke in 1605 in localitatea Akashi din provincia Harima. Prima inregistrare istorica a luptei lor este in Kaijo Monogatari, din anul 1625. Musashi l-a invins cu usurinta pe Gonnosuke ceea ce l-a marcat profund pe acesta din urma. Din aceasta cauza Gonnosuke s-a autoizolat intr-un altar Shinto unde a meditat timp de 37 de zile fara intrerupere la lupta sa cu Musashi. Dupa aceste 37 de zile de rugaciune si meditatie a avut o viziune prin care era invatat sa foloseasca o arma noua, respectiv JO-ul. Acesta era mai scurt decit bo-ul si implicit mai manevrabil insa era mai lung decit o Katana ceea ce ii oferea un usor avantaj in fata acestei arme redutabile. In 1640 Gonnosuke si-a anuntat oficial fondarea unui nou stil de arte martiale pe care l-a numit "SHINDO MUSO RYU JO JUTSU", stil ce a stat la baza multor stiluri actuale de Jodo si a influentat, in mare parte, actuala forma de Jodo din cadrul federatiei japoneze de Kendo.
O alta lupta interesanta este cu Shishido Baiken (provincia IGA undeva intre 1605-1613). Lupta dintre cei doi a fost extrem de interesanta, deoarece Kusari Gama este o arma extrem de greu de manevrat, insa odata stapinita este foarte greu de prevazut miscarile care urmeaza sa fie facute cu ea. Se pare ca Musashi a reusit sa-l invinga pe Baiken dupa ce si-a folosit ambele sabii si un pumnal pe care l-a luat tocmai de la Baiken in momentul in care au ajuns la lupta corp la corp. Acest lucru dovedeste ca kusari gama este o arma redutabila in miinile unui expert.
In conformitate cu Go Rin no Sho, intre 21 si 29 de ani, Musashi a traversat Japonia vizitind diverse ryu ha ( scoli ) de arte martiale provocind sau acceptind un numar impresionant de dueluri, aproximativ 60, si iesind din toate invingator. Mare parte din aceste confruntari se pot regasi relatate in documentele vremii sale, insa nu in totalitate. Ultimul duel a fost cu Sasaki Kojiro pe insula Ganryu. Acest duel a facut obiectul de inspiratie a multor filme, piese de teatru sau romane, majoritatea sustinind ca lupta dintre cei doi ar fi fost data in valurile marii, Musashi fiind inarmat cu un bokken lung facut dintr-o visla, iar Sasaki cu o sabie neobisnuit de lunga. Insa realitatea istorica, bazata pe documente, spune ca cei doi s-au intilnit la ora fixata, fiind asistati de reprezentanti guvernamentali locali, pe un teren special amenajat. Musashi a folosit pentru acea lupta un bokken la fel de lung precum era sabia lui Sasaki Kojiro. Actualmente pe insula Ganryu exista un monument dedicat acelui eveniment, in care cei doi sint infatisati in momentul luptei.
Dupa acest duel Musashi realizeaza ca arta sabie nu consta doar in cine invinge si cine pierde. Isi dedica restul vietii practicii artei sabiei si a meditatiei iar, in jurul virstei de 50 de ani Musashi atinge starea de Satori, stare ce poate fi considerata similara cu trezvia crestina. Putind astfel sa perceapa adevarata natura a tuturor lucrurilor si fenomenelor. Din acest moment duelurile sale sfideaza rationalul. Insa cel mai important aspect este ca nici unul din oponentii sai ultrior acestui eveniment nu au mai fost raniti in timpul duelorilor, desi s-aPiatra de mormant a lui Musashi Miyamotou declarat invinsi.
In 1643 Musashi simte ceea ce va deveni o boala fatala si pe 10 octombrie decide sa se purifice "urcind pe muntele Iwato din provincia Higo din insula Kyushu, salutind si venerind cerul, adorind-o pe Kannon si stind in fata statuii lui Buddha". Aici el se apuca sa scrie Cartea Celor Cinci Inele, lucrare care ii ia 2 ani de meditatie si scriere pina sa o duca la final.
In martie 1645, boala de care suferea s-a acutizat, devenind ( dupa unele surse ) un cancer toracic, care s-a inrautatit rapid astfel ca, in aprilie, Musashi decide sa se retraga in pestera Reigan pentru a astepta linistit si impacat momentul inevitabil din viata tuturor oamenilor, moartea. Pe 12 mai 1645, Musashi a dat ultimele daruri elevilor si rudelor sale, apoi a scris DOKUDO ( calea autorealizarii/ calea pe care trebuie sa mergi singur), 21 de poeme de autodisciplina pentru generatiile urmatoare.
Pe 19 mai 1645, Miyamoto Shinmen Musashi, fondatorul scolii Hyoho Niten Ichi Ryu Ken Jutsu, autor al unuia dintre cele mai celebre tratate de strategie ( Go Rin no Sho ), considerat cel mai mare luptator al tuturor timpurilor din Japonia, pleaca din lumea aceasta. Imediat ce sfirsitul marelui luptator a devenit iminent preotul Zen Shunzan, alaturi de care Musashi practicase Zen o buna bucata de timp, a inceput sa intoneze sutrele ( textele sfinte ). Se spune ca atunci cerul a inceput sa devina innorat deasupra sa si un enorm fulger insotit de un puternic tunet ar fi izbucnit din nori, anuntind trecerea Maestrului Musashi in lumea cealalta.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger