Home » » Dinastia Goryeo: Imparatul Hyeonjong

Dinastia Goryeo: Imparatul Hyeonjong

Image and video hosting by TinyPic
Imparatul Hyeonjong (992 – 1031, a domnit in perioada 1009 – 1031) a fost al optulea conducator al Dinastiei Goryeo din Coreea. El a fost precedat de Imparatul Mokjong si succedat de Imparatul Deokjong.
Date generale
Printul Wang Sun a fost unul dintre nepotii Imparatului Taejo, fondatorul Dinastiei Goryeo. El a urcat pe tron cu sprijinul acordat de liderul militar Gang Jo, chemat anterior de Imparatul Mokjong pentru a distruge un complot organizat de Kim Chi-yang.
Domnia
In anul 1010, armata Khitan a atacat din nou Coreea in timpul unei lupte interne pentru putere. Imparatul Hyeonjong a fost nevoit sa fuga din capitala temporar. Curtea regala s-a mutat in sud, in orasul-port Naju. Dar Goryeo a respins atacul armatei Khitan. In cele din urma, fortele Khitan s-au retras.
Image and video hosting by TinyPic
In anul 1019, atunci cand Goryeo a continuat sa refuze inapoierea teritoriilor nordice, Khitan a atacat inca o data. Generalii armatei din Goryeo, inclusiv generalul Gang Gam-chan, au produs pierderi grele armatei Khitan in cadrul bataliei de la Kwiju. Fortele Khitan s-au retras fara sa-si indeplineasca obiectivele. Khitan nu a mai incercat sa invadeze Goryeo vreodata. Atat Dinastia Liao, cat si Goryeo s-au bucurat de pace, iar culturile lor au fost la inaltime.
Intre timp, Imparatul Hyeonjong a ordonat elaborarea Tripitaka, care continea 6.000 de volume.
Razboaiele Goryeo – Khitan
A doua invazie
Image and video hosting by TinyPic
Asteptandu-se la viitoare incursiuni, Imparatul Songjong a ordonat construirea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Garnizoana Celor Sase Localitati pentru a extinde puterea Dinastiei Goryeo de-a lungul Raului Yalu. Taranii au construit cetati masive in campiile de coasta si dealurile dintre Ch’ongch’on si Raul Yalu, in apropiere de orasele moderne Uiju, Yongch’on, Sonch’on, Ch’olssan, Kusong si Kwaksan. Odata cu finalizarea acestor fortificatii modernizate de aparare, Goryeo a redeschis relatiile diplomatice cu Dinastia Song din China.
Imparatul statului Khitan, Shengzong, a observat aceste actiuni sfidatoare si si-a exprimat nemultumirea, cerand Dinastiei Goryeo cedarea Garnizoanei Celor Sase Localitati Imperiului Liao. Imparatul Songjong a respins imediat aceasta cerere, sporind astfel tensiunile dintre statul Liao si Goryeo.
Image and video hosting by TinyPic
Imparatul Shengzong
Atacul Khitan
Lovitura de stat data de Generalul Gang Jo in Kaesong a acordat Imparatului Liao un pretext oportun pentru a invada Goryeo.
In iarna anului 1010, o armata formata din 400.000 de soldati ai statului Khitan a parasit Fortareata Naewon-song sub comanda personala a Imparatului Shengzong si s-a indreptat spre inghetatul rau Yalu aflat la frontiera cu Goryeo. Generalul Gang a respins cu succes primul atac lansat asupra Garnizoanei Sonch’on. Neintimidati, razboinicii Khitan s-au regrupat si au lansat un al doilea atac. Ei au reusit sa invadeze garnizoana si sa-l captureze pe insusi generalul Gang. Generalul Gang Jo a refuzat cu fermitate sa se supuna Imparatului Khitan, iar acesta l-a executat imediat.
Image and video hosting by TinyPic
Generalul Gang Jo
Armata Imparatului Shengzong a invins trupele aflate in Garnizoana Sunchun si a strapuns pur si simplu apararea Goryeo-ului, incercand chiar sa asedieze orasul Pyongyang. Doar ferma aparare a soldatilor din Goryeo a impiedicat decaderea orasului. Atunci cand vestea mortii generalului Gang Jo a ajuns la curtea regala de la Kaesong, guvernul a intrat in panica. Ministrii regelui au vociferat pentru o capitulare imediata si neconditionata. Imparatului Hyeonjong a respins hotararea acestora si a luat in considerare sfatul unuia dintre generalii sai. In speranta de a obtine timp pentru ca fortele ramase in Goryeo sa se reorganizeze si sa contraatace, Imparatul a mutat curtea regala in orasul-port Naju.
Negocierile
Imparatul Shengzong a continuat sa-si conduca armata spre sud, si in cele din urma a obtinut ocuparea orasului Kaesong, capitala Dinastiei Goryeo. Armata Khitan a violat si pradat intr-un mod salbatic locuitorii din Kaesong. Sperand sa puna capat ostilitatilor, Imparatul Hyeonjong a incercat sa obtina pacea. Imparatul Khitan a ordonat trufas reprezentantilot Dinastiei Goryeo sa cedeze regiunea de frontiera strategica si controlul asupra Celor Sase Garnizoane. Pentru ca armata Khitan sa se retraga, el a cerut Imparatului Hyeonjong sa vina in capitala Liaoyang si sa se supuna Dinastiei Liao. Imparatul Hyeonjong stia foarte bine ca un astfel de act ar echivala cu recunoasterea statului de vasal. Tanarul monarh a refuzat cu intelepciune o astfel de cerere absurda.
Consecinte
In ciuda succesului de pe campul de lupta, invazia Liao a adus doar un mic avantaj statului Khitan. Dupa ce si-a condus trupele pana in adancul inimii Dinastiei Goryeo, Imparatul Shengzong a hotarat sa se retraga de frica taierii liniilor de alimentare. Razboinicii din Goryeo au contraatacat armata Khitan fara mila in timpul retragerii sale spre nord si a accidentelor provocate oribil. Intre 20.000 – 30.000 de soldati Khitan au decedat in incercarea lor de a traversa frenetic Raul Yalu.
A treia invazie: 1018
Image and video hosting by TinyPic
Invazia si Batalia de la Kwiju
Trupele Khitan aflate sub comanda generalului Xiao Baiya s-au organizat in doua orase din apropierea Raului Yalu, dorind sa preia controlul asupra regiunii Celor Sase Garnizoane prin forta. Constructorii au lucrat toata vara si toamna anului 1018 pentru a construi un mare si bine-fortificat pod peste Raul Yalu, proiectul fiind finalizat in cele din urma in acea iarna. Generalul Xiao si-a condus imensa armata formata din 100.000 de soldati peste pod in luna decembrie a acelui an. Trupele Goryeo au organizat o ambuscada in momentul in care armata Khitan a calcat pe teritoriul regatului. Dupa izbucnirea ambuscadei, fortele Khitan s-au indreptat spre sud, unde au fost intampinati de rezistenta rigida din regiunea aflata in jurul capitalei Kaesong.
Image and video hosting by TinyPic
Primind vestea invaziei, Imparatul Hyeonjong si-a condus trupele in lupta impotriva cotropitorilor. Generalul Gang Gam-chan, lipsit de experienta militara deoarece facea parte din oficialii guvernamentali, a devenit comandantul celor 208.000 de soldati ce formau armata Goryeo.
Trupele Khitan, desi in inferioritate numerica de doi la unu, aveau in continuare avantaj din moment ce majoritatea soldatilor erau calareti, in timp ce coreeni se luptau pe jos. Generalul Gang si-a condus marea armata spre Raul Yalu. In apropierea Garnizoanei Heunghwajin, Generalul Gang a ordonat ca un flux mic de apa sa fie blocat. Cand armata din Khitan a ajuns, el a ordonat ca barajul sa fie distrus, inecand o mare parte din invadatori. Desi chinezii au suferit pierderi grele, ei au continuat campania in Goryeo.
Image and video hosting by TinyPic
Goryeo a continuat sa lanseze atacuri violente asupra trupelor din Khitan, fortandu-l astfel pe generalul Xiao sa-si abandoneze gandurile de cucerire. Atentia sa s-a concentrat curand pe o problema grava, aceea de a incerca sa iasa din iarna infernala a nord-vestului Coreei. In graba lor spre Raul Yalu, soldatii din Khitan s-au retras cu capul inainte in bine-aparata Garnizoana Kusong aflata in apropiere de nord-vestul orasului Kwiju. Generalul Gang Gam-chan a condus un atac masiv care a anihilat toata armata Khitan. Abia cateva mii de trupe Liao au supravietuit dupa infrangerea amara de la Kusong.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Generalul Gang Gam-chan (948–1031)
Image and video hosting by TinyPic
Statuia Generalului Gang Gam-chan din Nakseongdae Park, Seoul, Coreea de Sud
Consecinte
Image and video hosting by TinyPic
Patru ani mai tarziu, Goryeo si Dinastia Liao au negociat un acord de pace, iar relatiile dintre cele doua state au devenit normale. Khitan nu a mai invadat niciodata Goryeo. Atat Dinastia Liao, cat si Goryeo s-au bucurat de pace. La frontiera dintre Liao si Goryeo a luat fiinta un nou popor, Jurchen, care a inceput curand sa-si extinda puterea. In anul 1115, capetenia jurchenilor, Wanyan Aguda, a fondat Dinastia Jin in Manciuria, lansand atacuri atat impotriva statului Khitan, cat si impotriva coreenilor.
Image and video hosting by TinyPic
In anul 1125, soldatii Jurchen, primind ajutor din partea chinezilor, l-au capturat pe regele Liao, care a inceput sa-i incurajeze cu speranta de a obtine teritoriile pierdute de Khitan. Cei mai multi locuitori din Khitan au fugit in Turkestan, stabilind Regatul Liao de Vest (Kara-Khitan). Multi s-au predat jurchenilor, in timp ce noua dinastie a fortat statul Goryeo sa plateasca tribut.
Image and video hosting by TinyPic
Surse: Wikipedia, newworldencyclopedia.org

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger