Regele Chungnyeol (1236 – 1308) a fost al douazeci si cincilea domnitor al regatului medieval coreean Goryeo si a domnit in perioada 1274 – 1308. El a fost precedat de Imparatul Wonjong si succedat de Regele Chungseon.
Printul Mostenitor Sim a fost fiul lui Wonjong, predecesorul sau pe tron si al sotiei acestuia, Regina Dowager Sungyeong (Printesa Mostenitoare Gyeongmok), care a murit la doar un an dupa nasterea sa.
Chungnyeol a fost primul domnitor al Dinastiei Goryeo care a primit titlul Wang, insemnand “rege”. Conducatorii anteriori au primit nume de temple terminate in sufixele “jo” sau “jong”, insemnand “stramos venerat”, si un titlu rezervat de obicei pentru imparati. Dupa ce Goryeo a devenit un stat vasal dinastiei Yuan, Kublai Khan, imparatul mongolilor, a perceput aceasta practica ca o reducere a puterii sale si a ordonat ca viitorii domnitori ai regatului sa nu mai primeasca aceste denumiri de acum inainte.
Kublai Khan
Regele Chungnyeol a luat hotararea de a se casatori cu una din fiicele lui Kublai Khan. Acesta a fost de acord si, pentru mai mult de 80 de ani, regii statului Goryeo au fost de acord sa se casatoreasca cu membrii ai familiei regale mongole. Tinerii mostenitori ai tronului au primit nume mongole si au fost trimisi la Dadu, oras in care au crescut pana in momentul in care au ajuns la maturitate.
Rege si regina, Goryeo (Figurine Danisl)
Unul dintre cei mai notabili adversari ai adoptarii noilor idei confucianiste a fost Min Ji (1248 – 1326), unul dintre cei mai celebri savanti si istorici ai timpului. Domnia Regelui Chungnyeol a reprezentat o perioada dificila pentru dinastia Goryeo. Dupa invazia mongola din anul 1238, Goryeo a devenit un stat vasal Dinastiei Yuan. Regele Chungnyeol a fost capabil sa negocieze retragerea si evacuarea trupelor mongole si a guvernatorilor Darughaci de pe teritoriul Goryeo, precum si sa restabileasca autoritatea nationala. Cu toate acestea, membrii corupti ai curtii regale au inceput sa preia puterea si sa actioneze ilegal, punand astfel in pericol stabilitatea sociala si integritatea politica a statului. Unii oficiali au incercat sa initieze reforme, dar Min Ji a considerat ca aceste eforturi doar ar oferi Dinastiei Yuan un pretext pentru a interveni in politica statului.
Samguk Yusa
Samguk Yusa (sau “Suveniruri din Trei Regate”) este o colectie de legende si basme populare ce prezinta istoria Coreei de la originile sale mitice pana la sfarsitul Regatului Silla, in secolul al zecelea. Ea a fost scrisa in anul 1279 de catre calugarul Iryon. Impreuna cu Samguk Sagi, Samguk Yusa ramane una dintre cele doua surse majore pentru istoria timpurie coreeana.
Samguk Yusa
Samguk Sagi
Lucrarea contine un tabel cronologic, care este de mult ori mai precis decat Samguk Sagi si care reprezinta o sursa importanta de informatii istorice, fiind urmat de o sectiune mai lunga, numita “Consemnari despre Minuni”, care contine informatii valoroase cu privire la Coreea antica, inclusiv primele legende aparute despre intemeietorul statului, Tan-gun. Samguk Yusa se bazeaza pe mai multe surse acum pierdute, cum ar fi Karak kukki, scrisa in anul 1076. Ea pastreaza, de asemenea, cateva poezii hyangga, care fac parte din cea mai veche literatura scrisa fonetic in Coreea. Samguk Yusa, desi o sursa istorica de nepretuit, este considerata mai mult o colectie de povesti si povestiri care contin multe traditii populare, in comparatie cu Samguk Sagi, care este un document oficial.
Samguk Yusa contine o colectie extrem de bogata de legende si povesti budiste. Temele acestor povesti pun in evidenta importanta moralitatii budiste in gandirea coreeana si literatura de specialitate din acel moment. In unele povesti, cersetorii, pariorii, functionarii, taranii saraci si copiii se dovedesc a fi Bodhisattva ( = fiinta care, potrivit budismului, atingand starea de perfectiune, fiind scutita de a se reincarna).
Intr-una din povesti, o biata fata incearca sa participe la o slujba tinuta in templu, dar este in mod constant blocata de stapana sa. Ea este purtata de aer si zboara direct pe taramul lui Buddha.
Intr-o alta poveste celebra cunoscuta sub numele de “Visul lui Chosin”, un calugar se indragosteste de fiica unui magistrat. El se roaga lui Buddha pentru a primi ajutor, dar fata se casatoreste cu un alt barbat. Aceasta ii apare calugarului in vis si ii marturiseste ca il iubeste in secret si ca isi doreste sa-si petreaca restul vietii alaturi de el. Ei traiesc impreuna timp de cincizeci de ani, au cinci copii si lupta din greu cu saracia. Un fiu moare de foame, o fiica devine cersetoare. Dandu-si seama ca dragostea lor a dus doar la suferinta, ei decid sa se desparta. Trezindu-se din somn, calugarul Chosin viziteaza locul in care a fost ingropat fiul sau in vis si gaseste o statuie a lui Buddha ingropata acolo. El infiinteaza o manastire in acel loc si isi dedica viata faptelor bune.
Date generale
1274 – 1308: Domnia Regelui Chungnyeol. El devine primul conducator al Dinastiei Goryeo care adopta prefixul “chung”, insemnand “loialitate” (Dinastiei Yuan), si abandoneaza sufixul “jong”, tradus prin “stramos”. El este, de asemenea, primul domnitor care a favorizat ideile neo-confucianiste expuse de Ju Xi (Chu Hsi). Chungnyeol creeaza o academie nationala pentru a promova studiul acestor idei, aspectul fundamental revolutionar de a insufla etica lui Confucius cu o justificare spirituala. Budismul si Confucianismul, atata timp cat exercita influenta asupra politicii nationale de cooperare, sunt in continuare in conflict.
1281: Mongolii invadeaza din nou Japonia si cer ajutorul statului Goryeo; din nou, invazia esueaza.
1285: Preotul budist Iryon redacteaza Samguk Yusa (Suveniruri din trei regate). In comparatie cu Samguk Sagi (elaborata in anul 1145), istoria povestita de Iryon pune mai putin accent pe evenimentele politice, concentrandu-se in schimb asupra vietii de zi cu zi si asupra obiceiurilor stravechi coreene.
Calugarul Iryon
Surse: Wikipedia; “Columbia chronologies of Asian history and culture”, John Stewart Bowman; “A Concise History of Korea: From the Neolithic Period through the Nineteenth Century”, Michael J. Seth
0 comments:
Trimiteți un comentariu