Home » » Ojukheon – casa bambusului negru

Ojukheon – casa bambusului negru

Casa Ojukheon (오죽헌) cunoscută şi sub numele de Casa bambusului negru îşi primeşte numele de la bambuşii negri care o înconjoară. Casa Ojukheon este locul unde a trăit artista Shin Saimdang(1504~1551), şi locul unde s-a născut fiul acesteia, învăţatul Yi Yulgok (1536~1584).
Statuile lui Shin Saimdang şi Yi Yulgok, în curtea Ojukheon
Reşedinţa a fost construită în timpul domniei celui de-al 11-lea rege al dinastiei Joseon, regele Jungjong(1506~1544) şi astăzi este una din cele mai vechi case din lemn, hanok, din Coreea. În anul 1963 a fost desemnată comoară naţională nr. 165 şi este păstrată în stare bună din generaţie în generaţie, de moştenitorii familiei.
În interiorul reşedinţei se găsesc Mongryongsil (sala memorială Yi Yulgok) unde s-a născut învăţatul, altarul casei numit Munseongsa dar şi intrările Jagyeongmun, Ipjimun şi Sajumun. De asemenea se găseşte Eojaegak unde sunt păstrate memoriile lui Yulgok dar şi Gyeokmongyogyeol (carte scrisă în 1577 pentru cei care îşi începeau studiile).
Poarta Jagyeongmun
Pe lângă casa Ojukheon, aici se găseşte şi muzeul municipal Gangneung unde pot fi văzute relicve din era preistorică şi alte materiale istorice din diferite perioade istorice. Muzeul şi casa sunt deschise pentru vizitatori.
Imagine din muzeu (sus) şi relicve istorice
Ojuk, parte din numele casei înseamnă „bambus negru”, iar legenda spune că acest tip de bambus creşte doar în locurile sacre. Pe timpuri, acest bambus era folosit la fabricarea nuielelor, pipelor sau evantaielor.
Poarta Jagyeongmun (자경문) e una din porţile pe care se poate intra, şi i se mai spune „poarta reflecţiei de sine”. Ipjimun (입지문) se numeşte „poarta determinării ţelurilor”.
Poarta Ipjimun
Anexă a casei, unde locuiau bărbaţii din familie. Pe una din clădiri încă se văd urmele de fum de la vechiul sistem de încălzire, ondol
Lac situat în curtea casei
Eojaegak a fost special construită pentru a păstra memoriile lui Yi Yulgok, dar şi instrumentele sale de scris. În 1788 regele Jeongjo, care a fost profund impresionat de cartea격몽요결 – Secretul alungării ignoranţei (Ghid sistematic de învăţare) scrisă de Yulgok în anul 1577, a ordonat construirea acestei anexe, unde sunt păstrate cele menţionate.
Eojaegak
격몽요결 – Secretul alungării ignoranţei
Statuia lui Buddha e una din relicvele care se găsesc în interiorul curţii. Aceasta datează din perioada dinastiei Goryeo
Vase din ceramică numite jangdok, utilizate pentru păstrarea şi conservarea kimchi, sau sosurilor ganjang şi doenjang se odihnesc cu susul în jos, păzite de tradiţionalele totemuri, două la număr, gardienii care alungă spiritele rele.
Picturi ale lui Shin Saimdang care reprezintă bambuşii şi struguri
Adresa: Gangwon-do, Gangneung-si, Jukheon-dong 201
Surse: english.visitkorea.or.kr, blog.korea.net, wikipedia, travelwireasia.com

1 comments:

 
Support : Filme Coreene | Filme in Engleză | Filme in Rusă
Copyright © 2013. Azianom Filme de toate tipurile subtitrate in romana cu calitate HD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger